Μειώσεις φόρων και σχέδιο 4ετίας από την κυβέρνηση Τσίπρα

Μειώσεις φόρων και σχέδιο 4ετίας από την κυβέρνηση Τσίπρα

Μια ολόκληρη λίστα με παροχές και μειώσεις φόρων ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2019, ενώ θα υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός 4ετίας, ο οποίος θα αποτυπωθεί μέσα στο Μάιο, στο πλαίσιο της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση εξετάζουν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Τα σενάρια αφορούν τη μείωση του κανονικού συντελεστή από το 24% στο 13% ή τη μετάταξη ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή σε χαμηλότερο συντελεστή. Επίσης, εξετάζεται η μείωση του χαμηλού συντελεστή στο φόρο εισοδήματος, όπως και η επαναφορά της έκπτωσης στο φόρο εισοδήματος κατά 1,5% εφόσον πληρωθεί εφάπαξ το ποσό μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Μειώσεις εξετάζεται να γίνουν και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ 2019 προκειμένου να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση επί των ακινήτων, ενώ στη λίστα υπάρχει και η πρόταση για τη μείωση του ειδικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται στα καύσιμα.

Το μέτρο για τον ΕΝΦΙΑ 2019 είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί από 2021 και δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα, ενώ επίκειται και η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (φέτος πραγματοποιήθηκε κατά 10%), όπως και η συνέχιση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% την επόμενη τριετία.

Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο αντί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, με τους φορολογουμένους να έχουν ήδη πάρει την κρυάδα των εκκαθαριστικών της φορολογικής δήλωσης.

Η μείωση 10% μεσοσταθμικά που θα ισχύσει έτσι και αλλιώς στον φετινό φόρο ακινήτων δεν θα αγγίξει καθόλου όσους έχουν στην κατοχή τους μεσαία περιουσία. Ειδικά οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται./ibna