Πλήρη ταύτιση οικονομικών συμφερόντων Ελλάδας Κίνας βλέπει ο Κατρούγκαλος

Πλήρη ταύτιση οικονομικών συμφερόντων Ελλάδας Κίνας βλέπει ο Κατρούγκαλος

Την πλήρη ταύτιση των οικονομικών συμφερόντων Ελλάδας και Κίνας υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μιλώντας στο πρακτορείου XinHua, μια ημέρα πριν την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος».

Στο τρίτο ταξίδι που πραγματοποιεί ο έλληνας πρωθυπουργός στην Κινεζική πρωτεύουσα την τελευταία τριετία στο επίκεντρο των επαφών που θα πραγματοποιηθούν προεξέχουσα θέση θα έχουν οι δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με επίκεντρο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη συνεργασίας στα logistics και στην υψηλή τεχνολογία.

Και φυσικά τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από συμμετοχή της στην πρωτοβουλία “17+1” ως κόμβος διασυνδεσιμότητας μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.  Η προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία επισφραγίστηκε πριν από δυο εβδομάδες στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

“Ρόλος της Ελλάδας, είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, στην οποία ανήκει, και της Κίνας, αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία τους που είναι η προσήλωση στην πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις  , στις ειρηνικές σχέσεις και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου”, σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ως προς τις επενδύσεις το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτήν της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά καθώς αναμένεται η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου της Cosco, ύψους 612 εκατ. ευρώ.  Οι επιπλέον επενδύσεις της Κινεζικής εταιρίας, τονίζουν στην Αθήνα, θα συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού ρόλου του λιμανιού του Πειραιά. Εξάλλου η Ελλάδα, διεκδικεί να εξασφαλίσει τα μέγιστα οφέλη από τις άμεσες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιεί η Κίνα στην Ευρώπη, ετησίως, ύψους 180 δισ. δολαρίων./ibna