Το γιγαντιαίο πλεόνασμα φέρνει νέα δέσμη θετικών μέτρων

Το γιγαντιαίο πλεόνασμα φέρνει νέα δέσμη θετικών μέτρων

Στη διαδικασία επεξεργασίας θετικών μέτρων για την κοινωνία βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat για την τεράστια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση   από το 24% στο 13%. Παράλληλα, αναμένεται και η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από την εφαρμογή νέας κλίμακας υπολογισμού, η οποία προβλέπει μηδενικό συντελεστή για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ, είναι μέσα στις σκέψης της κυβέρνησης. Αυτό το μέτρο ήταν προγραμματισμένο για το 2020 και δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Επίσης, η μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% βρίσκεται μεταξύ των πιθανών μέτρων.

Νέο Μεσοπρόθεσμο

Επιπλέον, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνολικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, μέσω της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε συνολικό δημοσιονομικό «χώρο» 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεων για την τετραετία 2018-2021. Ήδη στο τέλος του 2018 ελήφθησαν μόνιμα μέτρα (φοροελαφρύνσεις και μείωση δαπανών) 910 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,5 δισ. Τώρα, στη συζήτηση θα εισέλθει και το 2022, ανεβάζοντας τον συνολικό διαθέσιμο «χώρο» στα 5 δισ. ευρώ.

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13% αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί από 2021 και δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα, ενώ επίκειται και η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (φέτος πραγματοποιήθηκε κατά 10%), όπως και η συνέχιση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% την επόμενη τριετία./ibna