Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου θα καταθέσει για την απέλαση των Τούρκων υπηκόων

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου θα καταθέσει για την απέλαση των Τούρκων υπηκόων

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή μπροστά σε κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση σχετικά με την απέλαση έξι Τούρκων υπηκόων πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Στις 29 Μαρτίου 2018, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβαν έξι Τούρκους υπηκόους που εργάζονταν για ιδρύματα που ανήκαν στον Τούρκο κληρικό Fethullah Gulen, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει φωτογραφήσει ως τον εγκέφαλο πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος σχεδόν πριν από τρία χρόνια.

Οι έξι άνδρες παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές μετά από μια επιχείρηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η εξεταστική επιτροπή που διορίστηκε τον περασμένο Ιούλιο διαπίστωσε 31 νομικές παραβάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης. Σύμφωνα με τους επικεφαλής αυτής της επιτροπής, οι μεγαλύτερες παραβιάσεις διαπράχθηκαν από την Υπηρεσία Πληροφοριών και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν επίσης την αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στην Πρίστινα, η οποία σημείωσε ότι «η πολιτική πίεση στις υπηρεσίες ασφαλείας είναι μια εξωφρενική παραβίαση των δημοκρατικών αξιών»./ibna