Ο Cavusoglu μιλάει για πιθανότητα αγοράς ρωσικών μαχητικών!

Ο Cavusoglu μιλάει για πιθανότητα αγοράς ρωσικών μαχητικών!

Ο Erdogan μιλάει για πιθανότητα συνάντησης με τον Trump

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μevlut Cavusoglu σε δηλώσεις του προς τους τούρκους δημοσιογράφους με αφορμή την εθνική γιορτή της Τουρκίας έκανε αναφορά και στις εξελίξεις για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. O ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο της μεταφοράς των S-400 και ανέφερε πως όλα αυτά είναι σενάρια του Τύπου.

«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το σχέδιο κι  έχουμε καταθέσει  το αναγκαίο ποσό. Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες» δήλωσε ο Cavusoglu και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στην ίδια εκδήλωση εθνικής γιορτής μίλησε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar o οποίος ανέφερε πως «για τα F-35 έχουμε σχέδιο B. Έχουμε τέτοια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα της διαδικασίας. οι παραδόσεις των F-35 αλλά και οι εκπαιδεύσεις των πιλότων μας συνεχίζονται».

Πάντως όλες οι εξελίξεις σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας και τα οπλικά συστήματα που θα αγοράσει  φαίνεται πως θα καθοριστούν από την πιθανή συνάντηση του Recep Tayyip Erdogan και τον Donald Trump. O Τούρκος πρόεδρος σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον αμερικανό ομόλογο του τόνισε πως «μπορεί να γίνει. Ήδη υπάρχει ένα σχέδιο ραντεβού που ήρθε από τον ίδιο. Νομίζω πως αυτές τις ημέρες ίσως γίνει το ραντεβού»./ibna