Η Ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Menendez

Η Ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Menendez

Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Αμερικανό γερουσιαστή Bob Menendez, επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά την συνάντηση δόθηκε, σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, στο νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Bob Menendez (Δημοκρατικό Κόμμα) και Marco Rubio (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα Eνέργειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμιση της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Στην σημασία της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο σε διμερές επίπεδο στάθηκε ιδιαίτερα από την πλευρά του ο Bob Menendez, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ΝΑ Ευρώπη.

Τέλος, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Bob Menendez όταν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι «η Ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς».

Σημειώνεται ότι ο Bob Menendez έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο./ibna