Αύξηση των αιτήσεων για κυπριακή υπηκοότητα λόγω Brexit

Αύξηση των αιτήσεων για κυπριακή υπηκοότητα λόγω Brexit

To Brexit έχει προκαλέσει τεράστια αβεβαιότητα στους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αβεβαιότητα που θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες μετά την επανειλημμένη αποτυχία του βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει μια συμφωνία Brexit και την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να επεκτείνει τη διαδικασία του άρθρου 50 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι Κύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ αυτών που ανησυχούν. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν βρετανικά διαβατήρια, αλλά έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα χρειαστούν κυπριακό διαβατήριο, εάν θέλουν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ στο μέλλον.

Εξ ου και η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για κυπριακά διαβατήρια, όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία της χώρας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη, κάθε χρόνο από το 2016, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα του Brexit, οι αιτήσεις για κυπριακή υπηκοότητα διπλασιάστηκαν.

Το 2018 ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 353. Σε σύγκριση με μόνο 38 υποψηφιότητες το 2014, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν  κατά 1,000%.

Σε μια εκτίμηση του αριθμού των αιτήσεων για το 2019, το έτος κατά το οποίο πρόκειται να συμβεί το Brexit, ο Ύπατος Αρμοστής προβλέπει ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τις 700.

Εκτός από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Ανώτατη Επιτροπή, μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλαν αιτήσεις απευθείας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στην ίδια την Κύπρο, καθώς η υπηκοότητα παραχωρείται ταχύτερα μέσω αυτού του διαύλου, συνήθως σε λιγότερο από ένα μήνα.

Συνολικά 526 Κύπριοι από το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα το 2016, 711 για το 2017 και 818 για το 2018.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συνολικά 286 Βρετανοί υπήκοοι κυπριακής καταγωγής υπέβαλαν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο, με τον αριθμό να υπερβαίνει τους 1.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε σε εφαρμογή το «Πρόγραμμα Windrush» για τους πολίτες της Κοινοπολιτείας και άλλες εθνότητες που διαμένουν νομίμως στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν διαθέτουν έγγραφα για να αποδείξουν το καθεστώς τους.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Windrush κάποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για την απαραίτητη τεκμηρίωση δωρεάν. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για βρετανική υπηκοότητα δωρεάν.

Οι Κύπριοι και άλλοι πολίτες που είναι επιλέξιμοι για το Πρόγραμμα Windrush είναι οι εξής:

  • Οι πολίτες της Κοινοπολιτείας που εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την 1η Ιανουαρίου 1973 ή έχουν δικαίωμα διαμονής
  • Τα παιδιά γονέων πολιτών της Κοινοπολιτείας που εγκαταστάθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1973 και που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή έφθασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ηλικία των 18 ετών
  • Άτομα οποιασδήποτε εθνικότητας που εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1988 και διαμένουν έκτοτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.