Η διαδεδομένη διαφθορά εξακολουθεί να πλήττει το Κοσσυφοπέδιο

Η διαδεδομένη διαφθορά εξακολουθεί να πλήττει το Κοσσυφοπέδιο

Η διαφθορά και η έλλειψη κατάλληλων μέσων για την καταπολέμηση της διαφθοράς εξακολουθούν να αποτελούν λόγο ανησυχίας για την κοινωνία στο Κοσσυφοπέδιο. Οι εκθέσεις που έχουν εκδοθεί από διεθνείς οργανισμούς αναφέρουν ότι οι πολίτες έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς.

Ο επικεφαλής της παρουσίας του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Jan Brathu, αναφέρει ότι τα θεσμικά όργανα δεν κατέβαλαν επαρκείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου. Αυτές οι υποθέσεις έχουν επίσης καταγγελθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, λέει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον Νόμο Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμηθεί το έγκλημα και τη διαφθορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες από τις δίκες που σχετίζονται με τη διαφθορά διαρκούν πολύ καιρό μέχρι την τελική ετυμηγορία και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δικαστές είναι επιεικείς στις αποφάσεις τους.

«Το πρόβλημα αφορά μάρτυρες που αρνούνται να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου», λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος ενθαρρύνει τις αρχές να επενδύσουν περισσότερο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς του 2018 που δημοσιεύει η Transparency International υποδηλώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχασε θέσεις στην κατάταξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν είχε καταλάβει την 93η θέση.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία έκθεση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, στο κομμάτι που αφορά το Κοσσυφοπέδιο έχει επισημάνει διάφορα προβλήματα όπως «επαναπροώθηση, ενδημική διαφθορά στην κυβέρνηση, εγκλήματα που εμπεριέχουν βία ή απειλές βίας κατά των δημοσιογράφων, καθώς και επιθέσεις εναντίον μελών εθνικών μειονοτήτων ή άλλων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας»./ibna