Η αντιπολίτευση στην Αλβανία δεσμεύεται να μποϊκοτάρει, το κυβερνών κόμμα επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία δεσμεύεται να μποϊκοτάρει, το κυβερνών κόμμα επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών

Ενώ η πολιτική κρίση στη χώρα συνεχίζεται, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο μέτρο που στοχεύει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση να παραιτηθεί και να κηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα αντιπολίτευσης στη χώρα, ενώθηκε σήμερα με άλλα έξι πολιτικά κόμματα για να σφυρηλατήσει έναν συνασπισμό ο οποίος δεσμεύθηκε να μποϋκοτάρει τις προσεχείς τοπικές εκλογές τον Ιούνιο.

Η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα τα κόμματα συνασπισμού δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές έως ότου παραιτηθεί η σημερινή κυβέρνηση, σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση και προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αυτά τα πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι θα καταστήσουν «αδύνατη την πραγματοποίηση των εκλογών». Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία δράσης που θα αναλάβει αυτός ο συνασπισμός.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν επιθυμεί να προβεί σε παραχωρήσεις

“Οι εκλογές δεν θα σταματήσουν ούτε θα αναβληθούν”, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Edi Rama.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θεωρεί αυτό το συνασπισμό “ως μια άλλη άνευ προηγουμένου μορφή πολιτικής αυτοκτονίας μετά την απόφαση να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο”.

«Μετά την απόφαση να παραιτηθεί από το κοινοβούλιο, ο συνασπισμός εναντίον των εκλογών αναδύεται με μια άλλη άνευ προηγουμένου μορφή, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο στην πολιτική αυτοκτονία! Οι χρόνιοι ηττημένοι παραμένουν όμηροι της δικής τους απελπισίας, αλλά δεν μπορούν ποτέ να κρατήσουν τη χώρα ως όμηρο. Οι εκλογές δεν θα σταματήσουν ούτε θα αναβληθούν. Στις 30 Ιουνίου οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε κάθε δήμο της χώρας», δήλωσε ο Rama.

Ο επικεφαλής της παρουσίας του ΟΑΣΕ ενθαρρύνει τα πολιτικά κόμματα στη χώρα να βρουν μια λύση

Ο επικεφαλής της παρουσίας του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Bernd Borchardt, δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΑΣΕ ενθαρρύνει τα πολιτικά κόμματα να βρουν μια λύση.

«Ενθαρρύνουμε τα πολιτικά κόμματα να βρουν μια λύση. Δεν εναπόκειται σε εμάς να τους πούμε ποια λύση είναι η καλύτερη», δήλωσε ο Borchardt.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την ιδέα της αλλαγής της ημερομηνίας των εκλογών, ο Borchardt είπε ότι η αλλαγή της ημερομηνίας των τοπικών εκλογών θα ήταν μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που γνωρίζουμε είναι σίγουρα το γεγονός ότι έχουμε μια ημερομηνία εκλογών στις 30 Ιουνίου. Η αλλαγή αυτής της ημερομηνίας θα ήταν μια πολύ περίπλοκη διαδικασία», δήλωσε σήμερα ο Borchardt στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς εάν η αναβολή των εκλογών θα αποτελέσει λύση, είπε ότι «φυσικά, οι εκλογές αναβλήθηκαν το 2007, αλλά είναι αυτή μια καλή λύση; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από πολιτικούς παράγοντες στη χώρα»./ibna