Βουλγαρία και Σερβία «συμμαχούν» στην Ενέργεια

Βουλγαρία και Σερβία «συμμαχούν» στην Ενέργεια

«Η Βουλγαρία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Σερβία κατά την ευρωπαϊκή της πορεία. Απολαμβάνουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια. Κατά την διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε. δεν δυσκολευτήκαμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το γεγονός ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια ισοδυναμεί με σταθερότητα στην Ευρώπη» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, μετά την συνάντηση της με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, Jadranka Joksimovic.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερική πολιτική της Σόφιας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής προεδρίας της Βουλγαρίας.

Το ενδιαφέρον ωστόσο των δύο πλευρών επικεντρώνεται στον τομέα της Ενέργειας και των Μεταφορών και ειδικότερα σε projects κοινού ενδιαφέροντος, μετά την επιβεβαίωση του καλού κλίματος που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, το οποίο κατά την τελευταία διετία έχει επιπλέον βελτιωθεί σημαντικά.

Οι δύο κυρίες, Ekaterina Zaharieva και Jadranka Joksimovic, επεσήμαναν την σημασία της χάραξης και ολοκλήρωσης κοινών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μία πιο εντατική συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιστήμης.

Στόχος είναι οι δύο πλευρές, με την στήριξη της Βουλγαρίας, να εξακολουθήσουν την υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος./ibna