Αίτημα της Ελλάδας στον ESM για εξόφληση του ΔΝΤ

Αίτημα της Ελλάδας στον ESM για εξόφληση του ΔΝΤ

Η Ελλάδα κατέθεσε και επίσημα αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, “ανοίγει” ο δρόμος να αποπληρώσει η Ελλάδα μέρος των δανείων του ΔΝΤ, ύψους 3,7 δισ. σε σύνολο 9,5 δισ. ευρώ.

Αναβαθμίσεις και θετικά μηνύματα

Το παραπάνω αποτελεί προπομπό μιας παρατεταμένης περιόδου θετικών μηνυμάτων για την ελληνική οικονομία, η οποία θα επιτρέψει την υπό ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες νέα προσφυγή στις κεφαλαιαγορές για δανεισμό του ελληνικού κράτους και για φοροελαφρύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και η σημερινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I σε “Β+”. Η αναβάθμιση ήλθε την παραμονή της δημοσιοποίησης από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο τουλάχιστον για 3,9% του ΑΕΠ (χωρίς να αποκλείεται και το 4% του ΑΕΠ).

Νέα “έξοδος”

Εφόσον τελεσφορήσουν οι παραπάνω προσδοκίες, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει αμέσως μετά το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση και νέου ομολόγου, με πρώτη επιλογή την τριετή διάρκεια. Σημειώνεται, ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη, μιας και μεσολάβησε η αργία  του Πάσχα των Καθολικών, στο 3,29% δηλαδή 45 μονάδες βάσης χαμηλότερα μέσα σε έναν μήνα και 72 μονάδες βάσης μέσα σε ένα έτος. Με την εν λόγω απόδοση, το spread του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται κάτω και από την 0,70 εκατοστιαία μονάδα (69 μονάδες βάσης) έναντι του ιταλικού το οποίο δίνει 2,60%. Έναντι δε του γερμανικού bund το οποίο βρίσκεται στο 0,02% (και ενώ προ μηνός είχε και αρνητική απόδοση -0,02%) το spread ανέρχεται στις 331 μονάδες βάσης./ibna