Στη Λ.Δ. της Κίνας ο Αλέξης Τσίπρας για το 2ο One Belt One Road Forum

Στη Λ.Δ. της Κίνας ο Αλέξης Τσίπρας για το 2ο One Belt One Road Forum

Στη Λ.Δ. της Κίνας μεταβαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 25-27 Απριλίου 2019 για να συμμετάσχει στο 2ο Φόρουμ One Belt One Road που πραγματοποιείται στο Πεκίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμμετάσχει και στο πρώτο Φόρουμ που είχε πραγματοποιηθεί 14-15 Μαΐου 2017 στην Κινεζική πρωτεύουσα, όπου είχαν παραβρεθεί 29 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, 130 αντιπροσωπείες κρατών και 70 διεθνής οργανώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του 2ου Φόρουμ One Belt One Road θα έχει σημαντικές επαφές με την Κινεζική πολιτική ηγεσία καθώς και με κινέζους επιχειρηματίες. Στόχος είναι στις επαφές αυτές να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, καθώς και διευθέτηση των διαφορών που έχουν προκύψει με ορισμένες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως με την Cosco.

Θετική θεωρείται η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία 16+1 που επισημοποιήθηκε στη Σύνοδο του Ντουμπρόβνικ στις 12 Απριλίου 2019. Για την Κίνα η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά θεωρείται κομβικής σημασίας για την υλοποίηση της οικονομικής πρωτοβουλίας One Belt One Road κι αυτό ισχυροποιεί την θέση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Στο 2ο Φόρουμ «One Belt One Road» ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping θα υποδεχθεί 37 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στοχεύοντας να πραγματοποιηθούν περισσότερες συμφωνίες στο πλαίσιο του project του Δρόμου του Μεταξιού.

«Η ισχυρή παρουσία ηγετών και επιχειρηματιών στο φόρουμ είναι μια απόδειξη για τη ηγετική θέση του έργου παρά τις πολλαπλές επικρίσεις εναντίον του», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Yi.

Στο 2ο Φόρουμ θα συμμετάσχουν και οι 10 ηγέτες της Asean, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, λαμβάνοντας μέρος στη Σύνοδο Κορυφής στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Πεκίνου και σε στρογγυλή τράπεζα ηγετών στη λίμνη Yanqi στο προάστιο Huairou.

Οι υπόλοιποι 27 ηγέτες που θα συμμετάσχουν θα περιλαμβάνουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, τον Αυστριακό καγκελάριο Sebastian Kurz, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Victor Orban, τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τον Πακιστανό πρωθυπουργό Imran Khan.

«Πρέπει να αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους», δήλωσε ο  Wang Yi όταν ρωτήθηκε για τις αντιπαραθέσεις και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι συμφωνίες που υπογράφονται σ αυτή την διπλωματική και οικονομική πρωτοβουλία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Επίσης η πρωτοβουλία αυτή έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι επιβαρύνει με μη βιώσιμο χρέος τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Σχεδόν 40 ξένοι ηγέτες και περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι έρχονται εδώ, οι οποίοι, μέσω των ενεργειών τους, έχουν ήδη δώσει μέσω των Κοινοβουλίων τους ψήφο εμπιστοσύνης στον οδικό χάρτη της πρωτοβουλίας αυτής», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, ο συνολικός όγκος συναλλαγών μεταξύ της Λ.Δ. της Κίνας και των χωρών που συμμετέχουν στο One Belt One Road, ξεπέρασε τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2013 έως το περασμένο έτος, ενώ η Κίνα έχει μέχρι στιγμής άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες αυτές./ibna