Αναμονή για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό

Αναμονή για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό

Θα συζητηθεί η έκθεση Guterres το επόμενο διάστημα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία της Jane Lute, περιμένει η κυπριακή διπλωματία ενώ δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη είτε με την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ είτε με την πρωτοβουλία της Ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ .

«Αναμένεται όπως έχει ανακοινωθεί και στα ΗΕ, ότι η έκθεση θα συζητηθεί σε αυτό το διάστημα. Ταυτόχρονα, η δική μας πλευρά, φαντάζομαι και οι υπόλοιπες ενδιαφερόμενες πλευρές, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Jane Holl Lute και περιμένουμε να δούμε ποιο τρόπο θα επιλέξει για να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» τόνισαν αρμόδιες πηγές.

Πηγές της κυπριακής διπλωματίας την ίδια ώρα υπενθυμίζουν το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν όλο αυτό το διάστημα ανά πάσα στιγμή έτοιμος για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των έξι παραμέτρων που έχει προτείνει ο ΓΓ των ΗΕ, ταυτόχρονα έχει ανταποκριθεί και σε ιδέες που έχει καταθέσει η Jane Holl Lute. «Περιμένουμε, επομένως, να δούμε ποια θα είναι η επιλογή, με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία, διότι, φυσικά, η δική μας πλευρά εννοεί ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις», τονίζεται σχετικά.

Περίοδος αναμονής

Στα προαναφερόμενα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κυρίως στα όσα ακούγονται στην Κύπρο για άτυπη μετάβαση στο εξωτερικό για να μελετηθούν οι όροι αναφοράς με τη σύνθεση που υπήρχε στο Crans Montana. Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει απαντήσει επ΄ αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο προηγούμενο διάστημα και έχει καταθέσει σκέψεις και ιδέες για να υποβοηθήσει το έργο της Jane Lute, αλλά και έχει ανταποκριθεί θετικά σε ιδέες τις οποίες έχει αναπτύξει η June Lute. Περιμένουμε τώρα από την Jane Lute να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Πεκίνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε για την Κίνα, όπου θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Κορυφής για τον Δρόμο του Μεταξιού, που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, και θα έχει διμερείς επαφές με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι: «πρόκειται για μια πολύ σημαντική διεθνή συνάντηση με κύριο αντικείμενο τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τις μεταφορές και τη συνδεσιμότητα.  Στο Φόρουμ αυτό θα συμμετάσχουν ηγέτες 40 κρατών και κυβερνήσεων.

Η Κύπρος, ως μια χώρα που ανέκαθεν υπήρξε κόμβος εμπορίου και είχε περίοπτη θέση στη διεθνή συνδεσιμότητα, ενώ τώρα πια εντάσσεται και στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, έχει και σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναπτύξει τη θέση της και να προβάλει πλεονεκτήματα ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη νέα αναβαθμισμένη σχέση Ευρώπης – Ασίας η οποία καλλιεργείται με αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κίνας».

Ας σημειωθεί ότι στο Φόρουμ θα εκπροσωπηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, και ταυτόχρονα εκεί θα βρίσκεται και ο Επίτροπος Ενέργειας Maroš Šefčovič./ibna