110 Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου επιστρέφουν από τη Συρία

110 Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου επιστρέφουν από τη Συρία

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι 110 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου επέστρεψαν πρόσφατα από τη Συρία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Abelard Tahiri δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιστροφή αυτών των ανθρώπων από τη Συρία πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Tahiri, γυναίκες και παιδιά που επέστρεψαν, υπήρξαν θύματα απάτης και κατάχρησης.

Ο διοικητής της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, Rashit Qalaj, δήλωσε ότι μεταξύ των επαναπατριζομένων υπάρχουν και τέσσερις πολεμιστές.

«110 Υπήκοοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν επιστρέψει από τη Συρία. Τέσσερις από αυτούς είναι πρώην πολεμιστές, 32 από αυτούς είναι γυναίκες και 74 από αυτούς είναι παιδιά. Εννέα από αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους κατά τη διάρκεια του πολέμου», είπε ο Qalaj.

Είπε ότι υπάρχουν ακόμη 30 πολεμιστές, 49 γυναίκες και 8 παιδιά στη ζώνη του πολέμου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι επιστρέφοντες έχουν σταλεί σε ένα κέντρο στα προάστια της Πρίστινας.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα επαίνεσε την επιστροφή αυτών των πολιτών από τη Συρία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Hashim Thaci, εξήρε επίσης το έργο των θεσμών, καθιστώντας δυνατή την επιστροφή αυτών των ανθρώπων από μια ζώνη πολέμου.

«Η αξία για τον επαναπατρισμό περισσότερων από 100 υπηκόων του Κοσσυφοπεδίου από τη Συρία πηγαίνει στα θεσμικά μας όργανα που συνεργάστηκαν στενά με τους διεθνείς εταίρους μας. Τώρα πρέπει να είμαστε επαγγελματίες στο πώς θα τους συμπεριφερθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου.

Εν τω μεταξύ, το 2015, το Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο όσοι έλαβαν μέρος σε συγκρούσεις στο εξωτερικό θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε έως και 15 χρόνια φυλάκισης./ibna