Βουλγαρία: Ο Peevski υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες

Βουλγαρία: Ο Peevski υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες

Την υποψηφιότητα του Delyan Peevski ανακοίνωσε, ενόψει ευρωεκλογών, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες της Βουλγαρίας (MRF).

Το MRF υπέβαλε τον κατάλογο υποψηφίων για τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, με τον ηγέτη του κόμματος Mustafa Karadayi να τοποθετεί τον εαυτό στην κορυφή της λίστας και τον αμφιλεγόμενο Delyan Peevski στη δεύτερη θέση.

Σημειώνεται πως το Κίνημα έχει σήμερα τέσσερις από τις 17 έδρες της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει τον ίδιο αριθμό στις 26 Μαΐου

Ο Peevski είχε συμπεριληφθή και το 2014 στη λίστα του MRF και είχε, μάλιστα εκλεγεί, αλλά αρνήθηκε να αναλάβει την έδρα του. Τέσσερις φορές βουλευτής, ο Peevski είπε τότε ότι ο λόγος που είχε πάρει μέρος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν για να αποκαταστήσει τη φήμη του.

Ο βραχύβιος διορισμός του Peevski τον Ιούνιο του 2013 ως επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες κατά της τότε κυβέρνησης «Oresharski».

Εκτός από τις σημαντικές επιχειρηματικές του συναλλαγές, ο Peevski είναι γνωστός για τις σπάνιες εμφανίσεις του στην Εθνοσυνέλευση. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές προήλθαν από πολλά «κλιμάκια» του MRF.

Σε αντίθεση με το 2014, όταν ο τότε αρχηγός του MRF, Lyutvi Mestan, δεν βρισκόταν στον κατάλογο υποψηφίων, αυτή τη φορά ο αρχηγός του κόμματος είναι.

Ο Karadayi δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ο κατάλογος υποψηφίων του MRF εγγυάται «συνέχεια και νίκη».

«Η λίστα μας περιλαμβάνει νέους, ενημερωμένους, ικανούς, γενναίους, αποφασισμένους, υπεύθυνους, ελεύθερους και δραστήριους νέους», ανέφερε.

Δύο εκ των ευρωβουλευτών του MRF βρίσκονται στην λίστα: ο Ilhan Kyuchyuk, στην τρίτη θέση, και η Iskra Mihailova, στην τέταρτη θέση. Πέμπτος είναι ο Atidzhe Alieva-Veli και ο έκτος ο Sevim Musak. Σε περίπτωση που το MRF κερδίσει και πάλι τέσσερις έδρες και ο Karadayi και ο Peevski δεν αναλάβουν καθήκοντα, οι υποψήφιοι που βρίσκονται επί του παρόντος στην τρίτη έως την έκτη θέση θα γίνουν ευρωβουλευτές./ΙΒΝΑ