Οι εκλογές και τα στοιχήματα του Τσίπρα

Οι εκλογές και τα στοιχήματα του Τσίπρα

Την απάντηση στο εάν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν το φθινόπωρο ή εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πρώτο σενάριο αφορά το να στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που μοιάζει πλέον απίθανο. Άλλωστε στην κυβέρνηση αναμένουν την εικόνα των κρυφών δημοσκοπήσεων, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκτιμά ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται και δείχνουν μεγάλη διαφορά υπερ της Ν.Δ.

“Έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις αλλά να κερδίζουμε στις κάλπες”, αναφέρει συχνά στις ομιλίες του ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως τα γκάλοπ έπεσαν έξω στις εκλογές αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει την στρατηγική επιλογή να προχωρήσουν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής στις τρείς πολιτικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Καλαμάτα και Πάτρα, τα στελέχη του κόμματος και της προοδευτικής συμμαχίας είναι παραπάνω από ικανοποιημένα καθώς ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, γεμίζοντας τα κλειστά γήπεδα. Σε μια περίοδο μάλιστα που στην Ελλάδα οι κομματικές συγκεντρώσεις είναι ένα δύσκολο στοίχημα. “Ο κόσμος ανακτά το θάρρος και η συσπείρωση θα ενισχυθεί”, ανέφερε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.

Το δεύτερο σενάριο για πρόωρες εθνικές εκλογές αφορά τον Ιούνιο, κάτι που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, από το αντίκρισμα των λεγόμενων “κοινωνικών πολιτικών”. Αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει προκύψει από τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, η Αθήνα επεξεργάζεται σειρά μέτρων για την στήριξη της μεσαίας τάξης, κυρίως στο ζήτημα της υψηλής φορολογίας.

Σκέψεις υπάρχουν και για την δυνατότητα παροχής, με μόνιμο χαρακτήρα, της 13ης σύνταξης ή του 13ου μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο οξύνεται η αντιπαράθεση στο προγραμματικό πεδίο, ιδίως μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως “οι νέοι Έλληνες δε θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς, ώστε επί της ουσίας να μετατραπούν σε ομήρους ενός πελατειακού συστήματος”. Αλλά και την δήλωση του προέδρου της νεολαίας της Ν.Δ. και υποψήφιου ευρωβουλευτή, Κώστα Δέρβου που χαρακτήρισε “αντιπαραγωγικό” και αντικίνητρο για την εύρεση εργασίας το επίδομα ανεργίας.

“Ο Μεσαίωνας που οραματίζεται η ΝΔ κάνει ακόμα και το ΔΝΤ να φαντάζει παιδική χαρά”, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, με την Ν.Δ. να ανταπαντά, κάνοντας λόγο για “διαστρέβλωση” και “προπαγάνδα”. “Ο κόσμος θυμάται, βλέπει και δεν θέλει να γυρίσει πίσω”, σχολίασε σε συνέντευξη του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει περικοπή, όπως έγινε και με τις συντάξεις, εφόσον κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δεδομένα η προκήρυξη εκλογών στο τέλος της τετραετίας τον Σεπτέμβριο μοιάζει το πλέον πιθανό σενάριο, ωστόσο το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού το έχει στα χέρια του αποκλειστικά και μόνο ο πρωθυπουργός./ibna