Η Energean ενδιαφέρεται να δώσει αέριο σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Energean ενδιαφέρεται να δώσει αέριο σε Ελλάδα και Κύπρο

Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφώνει η ανακάλυψη την προηγούμενη εβδομάδα από την εταιρεία Energean ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς, στο Ισραήλ.

Το ενδιαφέρον της για τροφοδοσία τόσο της ελληνικής, όσο και της κυπριακής αγοράς με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφερόμενος στον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σημείωσε ότι έχουν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σχέδια, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι χώρες – χρήστες του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να εξαρτούν την τροφοδοσία τους μόνο στους αγωγούς ή μόνο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά θα πρέπει να επιδιώκουν την μεγαλύτερη δυνατή διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακάλυψη της Energean, ο  Μαθιός Ρήγας έκανε γνωστό ότι «η πρώτη φάση της γεώτρησης στους ορίζοντες B και C ολοκληρώθηκε με την ανακάλυψη ποσότητας φυσικού αερίου που εκτιμάται μεταξύ 28 και 42 δισ. κυβικών μέτρων» και πως αναμένεται να προχωρήσουν σε βαθύτερο ορίζοντα, στον D4, με στόχο περαιτέρω ανακάλυψη».

«Με την ολοκλήρωση – όπως τόνισε- και αυτού του μέρους της γεώτρησης, θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία, τα οποία θα δοθούν σε ανεξάρτητο εκτιμητή ώστε να γνωρίζουμε ποιο είναι το εύρος των αποθεμάτων που θα προστεθούν στα ήδη βεβαιωμένα 67 δισ. κυβικά μέτρα που διαθέτουν τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν».

Η εμπορική αξιοποίηση του Βόρειου Καρίς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2022, δηλαδή ένα χρόνο μετά από το Καρίς, με την συνολική επένδυση να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων.

Το FPSO θα λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2021, έχοντας την δυνατότητα να εφοδιάζει τις αγορές της περιοχής με 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως – ποσότητα ίση περίπου με όσο αέριο καταναλώνει η χώρα μας σε δύο χρόνια, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους – και, βεβαίως, την ευελιξία να καθιστά άμεσα εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ανακαλύψεις στην περιοχή, την ώρα που άλλες ανακαλύψεις, ακόμη και μεγαλύτερες λ.χ. από αυτή στο Βόρειο Καρίς παραμένουν για αρκετά χρόνια αναξιοποίητες. Σε σχέση με την Κύπρο, δεν θα μπορούσα να απαντήσω εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο θα ήθελα να επαναβεβαιώσω το ενδιαφέρον της Energean για τη συγκεκριμένη αγορά όπως και για κάθε αγορά στην ευρύτερη περιοχή που χρειάζεται αέριο./ibna