Δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων Slijanovska, Pendarovski και Reka

Δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων Slijanovska, Pendarovski και Reka

Η προεδρική υποψήφιος του VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova ψήφισε την Κυριακή στο δημοτικό σχολείο Kole Nedelkovski.

“Πρόκειται για ειδικές εκλογές. Όχι επειδή είμαι υποψήφια, όχι επειδή για πρώτη φορά μια γυναίκα έχει την ευκαιρία να γίνει πρόεδρος της Μακεδονίας, αλλά λόγω των συνθηκών των εκλογών. Πρέπει να αποδείξουμε την ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και δημοκρατική μας ικανότητα. Με δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο στον 21ο αιώνα, αλλά ελπίζω ότι τελικά θα βγούμε από τον λαβύρινθο της μετάβασης και θα μπούμε σε μια δημοκρατική μετάβαση», δήλωσε η Siljanovska-Davkova.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι προσπάθησε να προσθέσει μια θηλυκή πινελιά στην εκστρατεία, με γνώση, αφοσίωση, επιχειρήματα, για να αποδείξει ότι οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες και ειδικούς τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων.

“Νομίζω ότι η εκστρατεία ήταν επιτυχής. Περιμένω να περάσουμε στον δεύτερο γύρο. Εάν δεν συμβεί, θα ήθελα να ψηφίσω για τον Reka, για την εμπειρία, την ικανότητα και τον πολιτικό προσανατολισμό του”, σημείωσε η Siljanovska-Davkova προσθέτοντας ότι αναμένει να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Ερωτηθείσα για το τι θα κάνει με τη συμφωνία Πρεσπών εάν κερδίσει, είπε ότι ήταν καθηγητής συνταγματικού και ευρωπαϊκού δικαίου, κι έτσι θα συμμορφωνόταν με αυτόν τον νόμο.

«Είμαι αφοσιωμένη στο κράτος δικαίου και θα κάνω ό, τι μπορώ για να δείξω ότι ορισμένες από τις αποφάσεις δεν είναι μόνο κατά του Συντάγματος και του συνταγματικού νόμου, αλλά και κατά του« jus cogens », δηλαδή των αυστηρών κανόνων του Χάρτη του ΟΗΕ “, σημείωσε η Silijanovska-Davkova.

Ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος SDSM, Stevo Pentarovski, δήλωσε ότι αναμένει ειρηνικές εκλογές και πειστικό ηγέτη στο τέλος της ημέρας.

“Αναμένω υψηλό ποσοστό συμμετοχής”, δήλωσε ο Pendarovski, “επειδή πρόκειται για την εκλογή όχι ενός ατόμου, αλλά μιας ιδέας με την οποία η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και σύντομα θα γίνει μέρος των ευρωατλαντικών δομών”.

Ο Pendarovski πρόσθεσε ότι αναμένει από τους πολίτες να δείξουν ισχυρή στήριξη στη διαδρομή της χώρας “έχoυμε περάσει τα τελευταία δύο χρόνια: μακριά από την απομόνωση και πιο κοντά στην Ευρώπη, όπου στην πραγματικότητα ανήκουμε”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων, ο Pendarovski δήλωσε ότι παραμένει σταθερός υποστηρικτής των συμφωνιών με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

«Είχαμε αρκετές συγκρούσεις», είπε. «Τα Βαλκάνια πρέπει να αφήσουν το παρελθόν τους πίσω».

“Εάν οι πολίτες εμπιστευτούν σήμερα εμένα”, συνέχισε ο Pendarovski, “η δουλειά μου θα είναι να βοηθήσω να φτιάξω τη ζωή τους καλύτερα αντί να μιλάμε για το αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν από αυτή ή εκείνη την εθνότητα πριν από 23 αιώνες.

“Δεν είναι κάτι για να το αναλάβει κάποιος σύγχρονος πολιτικός. Είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων και φέρνει τη χώρα πίσω. Έχουμε ήδη αυτό το μεγαλοπρεπές φιάσκο ενός έργου στο κέντρο των Σκοπίων που οδήγησε σε διαμάχες με όλους τους γείτονές μας και δημιούργησε μια βαθιά ρήξη στο εσωτερικό της χώρας μας.

“Αυτό το είδος αναχρονιστικής, εθνικιστικής και λαϊκιστικής πολιτικής είναι περίεργο για μένα. Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα ότι καλά νέα μπορούν επίσης να προέρχονται από τα Βαλκάνια.

Ο προεδρικός υποψήφιος Blerim Reka ψήφισε στο δημοτικό σχολείο Zhivko Brajkovski στο Butel.

“Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ωραίο είναι ο καιρός”, δήλωσε ο Reka, “νομίζω ότι οι πολίτες έχουν παρόμοια καλή διάθεση.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε μέσω αυτών των εκλογών ότι είμαστε μια χώρα έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ και ότι έχουμε τη θεσμική, διοικητική και πολιτική ικανότητα για τη χώρα μας ώστε να προχωρήσει προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση»./ibna