Η Βόρεια Μακεδονία στις κάλπες για τον νέο Πρόεδρο της χώρας

Η Βόρεια Μακεδονία στις κάλπες για τον νέο Πρόεδρο της χώρας

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων: του Stevo Pendarovski, ο οποίος υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, την Gordana Siljanovska Davkova, η οποία υποστηρίζεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας VMRO-DPMNE και τον Blerim Reka, ο μόνος Αλβανός υποψήφιος που έχει την υποστήριξη δύο αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Συμμαχίας για τους Αλβανούς και της Besa.

Η προεκλογική εκστρατεία κύλησε ήσυχα και ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες. Η Συμφωνία των Πρεσπών, οι μεταρρυθμίσεις, η ενταξιακή πορεία και το κράτος δικαίου αποτέλεσαν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία των τριών υποψηφίων.

Δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδιναν μικρό προβάδισμα στον Stevo Pendarovski.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν λάβει σήμερα περισσότερο από το 50% των ψήφων επί του συνόλου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, , οι δυο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 5 Μαΐου. Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και θα προκηρυχθούν νέες.

Το προεδρικό αξίωμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι τελετουργικό, ωστόσο από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές ισορροπίες στη χώρα και ως εκ τούτου , οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμο “τεστ” για την φιλοδυτική κυβέρνηση του Zoran Zaev.

Η θητεία του απερχόμενου Προέδρου της χώρας, Gjorge Ivanov, о οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, λήγει στις 12 Μαϊου./ ibna