Ο Djilas δηλώνει «αισιόδοξος» για το διάλογο με την κυβέρνηση

Ο Djilas δηλώνει «αισιόδοξος» για το διάλογο με την κυβέρνηση

Ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί, προκειμένου να ξεπεραστεί η πόλωση στην κοινωνία, δήλωσε ο Dragan Djilas, ένας από τους ηγέτες της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για τη Σερβία (SZS).

«Χωρίς συνομιλίες δεν θα μειώσουμε τις εντάσεις», δήλωσε ο Djilas στο ραδιοφωνικό σταθμό Free Europe εν μέσω προετοιμασίας για αυτό που έχει ανακοινωθεί ως «μεγάλη διαδήλωση» του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Στη συγκέντρωση, αναμένεται ότι ο ηγέτης του SNS και Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic θα επαναλάβει τις κατηγορίες του εναντίον του SZS.

Ο Vucic και άλλοι αξιωματούχοι του SNS καλούν συχνά τους ηγέτες της SZS φασίστες και μεγιστάνες. Ο Djilas περιγράφηκε πρόσφατα ως ένας από τους δύο «μεγαλύτερους κλέφτες» στη Σερβία. Ο άλλος -σύμφωνα με το SNS- είναι ο Vuk Jeremic, ο οποίος ηγείται της SZS.

Η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της SZS, μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο και πρόσφατα απέρριψε την πρόσκληση των ομιλητών για διάλογο στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο Djilas ανέφερε ότι το κτήριο στο οποίο θα μπορούσε να λάβει χώρα ο διάλογος «δεν είναι τόσο σημαντικό». «Η ουσία είναι ότι ο διάλογος δεν σημαίνει μόνο συνάντηση των ηγετών. Ο διάλογος σημαίνει λύση για αυτή την κατάσταση».

Και η «λύση», σύμφωνα με τον Djilas, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τα αιτήματα της αντιπολίτευσης: αλλαγές στο REM (ρυθμιστικό ίδρυμα για τα μέσα ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων), καθώς και στην RTS (δημόσιες υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων). Αυτά τα αιτήματα, ωστόσο, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση και χαρακτηρίστηκαν ως «γελοία». Στη συνέντευξη, ο Djilas είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί λύση «αργά ή γρήγορα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «από το τμήμα της κυβέρνησης δεν υπάρχουν “σήματα” προς την αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή».

Αργότερα ο Djilas θα ιδρύσει επίσημα το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SPP). Το κόμμα θα ενώσει τη Σερβική Αριστερά, με επικεφαλής τον πρώην διπλωμάτη Borko Stefanovic, ορισμένους Πράσινους και περίπου δέκα άλλες ομάδες που είναι μέλη της SZS./ΙΒΝΑ