Αναστασιάδης: Να ενισχυθεί η ελπίδα που αφήνει ο ΓΓ των ΗΕ

Αναστασιάδης: Να ενισχυθεί η ελπίδα που αφήνει ο ΓΓ των ΗΕ

Φειδωλός ως προς την έκθεση Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στο ζήτημα της έκθεσης, της ανάγνωσης αυτής και των συμπερασμάτων που προκύπτουν έχουν μπει άπαντες στην Κύπρο, κυρίως για το πως προδιαγράφεται η συνέχεια στο κυπριακό βάσει και των όσων αναφέρει ο ΓΓ των ΗΕ. Είναι γεγονός και το καταγράψαμε, πως δεν αφήνει και ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες πολλά περιθώρια για πρόοδο πάνω στους όρους αναφοράς, αλλά το ότι δίνει επί της ουσίας το πράσινο φως για συνέχιση της δουλειάς της κ. Λουτ, είναι ένα στοιχείο θετικό.

Για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου, σχετικές αναφορές έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε φειδωλός ωστόσο στα όσα είπε και στα όσα άφησε να εννοηθούν, κάνοντας λόγο για ελπίδα που πρέπει να ενισχυθεί, ενώ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες αναφορικά με την πρόταση την οποία λέγεται ότι έχει φέρει στο τραπέζι η διπλωμάτης Τζέιν Λουτ.

Μέσα από την έκθεση του για το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ αφήνει ακόμα την ελπίδα, ανέφερε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η πλευρά μας θέλει να ενισχύσει αυτήν την ελπίδα μέσα από πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά.

«Γι’ αυτό παίρνω πρωτοβουλίες»

«Νομίζω ότι η έκθεση του ΓΓ ομιλεί αφ’ εαυτής. Ως εκ τούτου τα οποιαδήποτε σχόλια δεν νομίζω ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια για μια θετική προοπτική. Συνεπώς, δεν θέλω να κάνω τα οποιαδήποτε σχόλια», απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς για την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι μια ικανότατη εκπρόσωπος του ΓΓ, η οποία προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, κάτι που ήταν και παραμένει η δική μας επιδίωξη».

Κληθείς να πει αν η κ. Λουτ υπέβαλε κάποια πρόταση που απορρίφθηκε, υπέδειξε πως δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε το οποίο δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Απαντώντας εξάλλου κατά πόσο η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αφήνει ελπίδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «αφήνει, μέσα από την έκθεση του, ακόμα την ελπίδα» και πρόσθεσε «εμείς θέλουμε αυτή την ελπίδα να την ενισχύσουμε. Είναι για αυτό που παίρνω κάποιες πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, προκειμένου να ξαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος», συμπλήρωσε.

Δεν απέφυγε ωστόσο να κάνει αναφορά και στις θέσεις, γνωστές και πάγιες, της τ/κ πλευράς τις οποίες χαρακτήρισε δογματικές ενώ έκανε λόγο και για εμμονές.

«Επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι δογματικές θέσεις και η μη μετακίνηση από θέσεις που ενοχλούν τη μια κοινότητα, και θα είμαι πιο σαφής, δηλαδή η εμμονή των Τουρκοκυπρίων σε κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο ανά το παγκόσμιο, να έχουν τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από τη θετική τους ψήφο, δεν συμβάλλει εις αυτό που επιδιώκουμε», είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως δεν αρνήθηκε ποτέ τη θετική ψήφο «αν αυτή θα ενασκείται για προστασία των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό είναι η πραγματική απάντηση στην αποδοχή ή μη της πολιτικής ισότητας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο ΠτΔ./ibna