Ρεκόρ 11 ετών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Ρεκόρ 11 ετών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Ρεκόρ 11 ετών φαίνεται ότι σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας παρά την άστοχη κριτική που ασκείται από κάποιους εγχώριους κύκλους, όπως για παράδειγμα ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)

Για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης είπε, ότι «το 2014 ήταν 2 δισ. ευρώ, το 2017 ήταν 3,2 δισ. ευρώ», ενώ για το 2018 «είναι ακόμη ψηλότερα» (το 2006 ήταν το αμέσως υψηλότερο στα 4,2 δισ. ευρώ), ενώ το συνολικό «στοκ» ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα «είναι πάρα πολύ υψηλότερο, πάνω από 10 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2014 … Άρα, τόσο για το πόσες άμεσες ξένες επενδύσεις έρχονται κάθε χρονιά, όσο και στο απόθεμά τους, είμαστε πολύ καλύτερα», απαντώντας σε σχετκή ερώτηση για την όποια κριτική ασκεί επί του θέματος ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), με τελευταίο “κρούσμα” μια ανάλυση του Συνδέσμου, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.

Ο κ. Λαμπριανίδης συνέχισε αναφέροντας «Το ίδιο γίνεται και με τις εγχώριες επενδύσεις», για να διευκρινίσει ότι «το 2018 υπάρχει μία μικρή υστέρηση που ωστόσο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά … στο ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έκαναν λιγότερες αγορές πλοίων. Το σημαντικό είναι ότι οι βασικές κατηγορίες, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ανέβηκαν», όπως τόνισε. «Στην βιομηχανία οι επενδύσεις γίνονται ακριβώς στην κατεύθυνση που θέλει η αναπτυξιακή στρατηγική», συνέχισε ο ίδιος, «να παράγουμε προϊόντα με περισσότερη ενσωματωμένη τεχνολογία».

Αναπτυξιακός με αγροτοδιατροφή και βιομηχανία

Σε άλλο σημείο μάλιστα προσέθεσε ότι «φαίνεται ακόμη περισσότερο στον Αναπτυξιακό, ότι έχουμε επενδύσεις που είναι άνω του 50% στην αγροτοδιατροφή και βιομηχανία», ενώ «πολύ μεγάλες τομές» έγιναν και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις».

Αντίστοιχα θετική είναι η εικόνα και στο μέτωπο των εξαγωγών, όπου «το 2014 ήταν 57,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 ήταν 66,7 δισ. ευρώ και μειώθηκε πάρα πολύ το έλλειμμα στο ισοζύγιο: το έλλειμμα των 4,3 δισ. ευρώ το 2014 έχει πέσει στο μισό».

«Αυξήθηκε το μερίδιο των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, από 41% στο 44%, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση αυτών που θεωρούνται “υψηλής τεχνολογίας”», κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης./ibna