Τελευταία ημέρα προεκλογικής εκστρατείας στη Β. Μακεδονία

Τελευταία ημέρα προεκλογικής εκστρατείας στη Β. Μακεδονία

Οι προεδρικοί υποψήφιοι στη Βόρεια Μακεδονία θα κλείσουν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε την 1η Απριλίου. 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Οι τρεις προεδρικοί υποψήφιοι είναι: ο Stevo Pendarovski που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αλβανικά πολιτικά κόμματα, η Gordana Siljanovska-Davkova, που έχει πάρει το χρίσμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE και ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Blerim Reka, ο οποίος έχει την υποστήριξη των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στο Τέτοβο από όπου μίλησε για ισότητα μεταξύ των κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας παράλληλα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός υποψήφιος του συνασπισμού, ο Stevo Pendarovski θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του σήμερα στη Στρούγκα και την Οχρίδα. Η εκστρατεία του επικεντρώθηκε κυρίως σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο Pendarovski δηλώνει ότι υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως η υποψήφια με το VMRO-DPMNE, Gordana  Siljanovska-Davkova, που αναμένεται επίσης να ολοκληρώσει την εκστρατεία της σήμερα στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κάνει τα πάντα για να την αναθεωρήσει. Έχει πει ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας, αλλά προσωπικά, δεν θα χρησιμοποιήσει το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.

Το Σάββατο η χώρα θα τηρήσει την εκλογική σιωπή./ibna