Βόρεια Μακεδονία: Συζήτηση για την εκλογή του προέδρου από το κοινοβούλιο

Βόρεια Μακεδονία: Συζήτηση για την εκλογή του προέδρου από το κοινοβούλιο

Οι πολιτικοί κύκλοι και οι αναλυτές στα Σκόπια συζητούν την πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές να βγουν άκυρες αν η προσέλευση στις κάλπες είναι μικρότερη από το 40%. Σύμφωνα με αυτούς, αν συμβεί αυτό η χώρα θα χρειαστεί να διεξαγάγει νέες προεδρικές εκλογές μαζί με τις γενικές εκλογές που ζητά επίμονα η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές: ο επικεφαλής του κράτους μπορεί να εκλεγεί απευθείας από τον λαό με απλή πλειοψηφία ή θα μπορούσε να εκλεγεί από το κοινοβούλιο. Αυτές ήταν οι δύο εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε η υπουργός Δικαιοσύνης Renata Sekoska.

«Η τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να διευκολυνθεί η εκλογή του προέδρου είναι κάτι που έχει ήδη συστήσει ο OSCE/ODIHR. Υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι ο πρόεδρος να μπορεί να εκλεγεί απευθείας από τον λαό με απλή πλειοψηφία και χωρίς την ανάγκη για δεύτερο γύρο. Η δεύτερη επιλογή είναι η εκλογή του προέδρου από το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Deskoska.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η προσέλευση στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας πρέπει να είναι 50% ή υψηλότερη. Στον δεύτερο γύρο, η προσέλευση πρέπει να είναι 40% ή υψηλότερη.

Οι πολιτικοί ηγέτες στη χώρα υποστηρίζουν την ιδέα της εκλογής του προέδρου από το Κοινοβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά αυτή την ιδέα, ενώ ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη, Ali Ahmeti, λέει ότι πριν από πολλά χρόνια είχε προτείνει να εκλέγεται ο αρχηγός του κράτους από το κοινοβούλιο. Όμως, για να επιτευχθεί αυτό, 80 από τα 120 βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ./ibna