Σκόπια: «Πρεμιέρα» της έκθεσης του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου

Σκόπια: «Πρεμιέρα» της έκθεσης του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου

Στο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία» στα Σκόπια ξεκίνησε έκθεση του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου με τίτλο «Η ευρωπαϊκή μόδα στο παλάτι του Μαυροβουνίου – Αντανάκλαση».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας, όπως ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας, Zoran Zaev, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Džaferi και ο υπουργός Εσωτερικών Oliver Spasovski, καθώς και πολλοί επισκέπτες και καλεσμένοι.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους ο υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου, Aleksandar Bogdanović, τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί ένα νέο βήμα προς την πολιτιστική διεύρυνση και ολοκλήρωση μεταξύ των δύο χωρών.

«Για τον λόγο αυτόν, χαίρομαι που στα Σκόπια παρουσιάζουμε κάτι το οποίο είναι μοναδικό με πολλούς τρόπους, η ιδέα του οποίου επικεντρώνεται στο παρελθόν μας, αυτό που λαμβάνει λιγότερη προσοχή στις ιστοριογραφικές και καλλιτεχνικές σκέψεις της κληρονομιάς του Μαυροβουνίου», τόνισε.

Ο Bogdanović τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνέχισης των επισκέψεων στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, όπως είπε, αποτελεί τη βάση για βαθύτερη συνεργασία κατά την προσεχή περίοδο.

«Πιστεύοντας ότι η χώρα μας θα φιλοξενήσει σύντομα μια παρόμοια εκδήλωση που θα παρουσιάσει τα θραύσματα του παρελθόντος της Βόρειας Μακεδονίας στο ακροατήριο του Μαυροβουνίου, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους εταίρους που υποστήριξαν αυτήν την έκθεση», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας Asaf Ademi εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα Σκόπια φιλοξένησαν μια έκθεση πολυμέσων που αντικατοπτρίζουν μοναδικά ένα μέρος του παρελθόντος του Μαυροβουνίου, σε μια σύνθεση με τα μέσα σύγχρονης τέχνης.

«Αυτή η εντυπωσιακή έκθεση είναι ένα από αυτά τα έργα που επιβεβαιώνουν τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής έργων από χώρες της περιοχής και πέραν αυτής. Πιστεύω ότι η υποστήριξη τέτοιων έργων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολιτικών πολιτιστικής πολυμορφίας και δημιουργικότητας και ότι ταυτόχρονα είναι σημαντική για τη δημοκρατική και πολιτιστική ανάπτυξη των κοινωνιών μας», δήλωσε ο Ademi.

Η έκθεση «Η ευρωπαϊκή μόδα στο παλάτι του Μαυροβουνίου – Αντανάκλαση» επαναλαμβάνει τις τάσεις της μόδας στο πλαίσιο των πολιτιστικών ευκαιριών και των κοινωνικών αλλαγών στο Μαυροβούνιο κατά τη μετάβαση από τον 19ο αιώνα στον 20ό αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από αντίγραφα των ρούχων της αριστοκρατίας του Μαυροβουνίου που ακολούθησαν την ευρωπαϊκή μόδα./ΙΒΝΑ