Σερβία και Ρωσία δημιουργούν κέντρο πυρηνικών τεχνολογιών

Σερβία και Ρωσία δημιουργούν κέντρο πυρηνικών τεχνολογιών

Το 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του ερευνητικού κέντρου για τις πυρηνικές τεχνολογίες και τις καινοτομίες, ένα κοινό σχέδιο της Σερβίας και της Ρωσίας.

«Η Σερβία έχει εξαιρετικές ευκαιρίες να ξεκινήσει εκ νέου την ανάπτυξη των πυρηνικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Kiril Komarov, εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρείας για την πυρηνική ενέργεια Rosatom.

Ο Komarov είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι ήταν πεπεισμένος ότι το Κέντρο θα είναι ένα «μεγάλο και επιτυχημένο έργο». Μίλησε για το έργο κατά τη διάσκεψη Atomexpo που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει εμπειρία και κορυφαίους ειδικούς στον τομέα των πυρηνικών τεχνολογιών.

Ωστόσο, ο Komarov τόνισε ότι το κέντρο στη Σερβία δεν θα ασχοληθεί με τις ενεργειακές τεχνολογίες, αλλά με την παραγωγή ισότοπων και πυρηνικής ιατρικής.

Ο Ρώσος ειδικός δήλωσε ότι το Σερβικό Ινστιτούτο Πυρηνικών Vinca έχει μεγάλη εμπειρία σε πυρηνικές τεχνολογίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ανανέωση, ειδικά όσον αφορά τον εξοπλισμό.

Ο Nenad Popovic υπουργός για την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, επιβεβαίωσε ότι η κατασκευή του κέντρου θα ξεκινήσει το 2020.

Ο Popovic και ο CEO της Rosatom υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας, τα οποία προβλέπουν την κατάρτιση εμπειρογνωμόνων, τη διαφάνεια και τη δημόσια ενημέρωση σχετικά με τη χρήση πυρηνικών τεχνολογιών για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι συμφωνίες για το Κέντρο μεταξύ δύο κυβερνήσεων είχαν υπογραφεί τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στο Βελιγράδι./ΙΒΝΑ