Μεγάλη και πετυχημένη επίθεση χάκερς στην Κύπρο

Μεγάλη και πετυχημένη επίθεση χάκερς στην Κύπρο

Στόχος τα κυπριακά ταχυδρομεία και ηλεκτρονικοί λογαριασμοί αλληλογραφίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Διαστάσεις και στο διεθνή Τύπο λαμβάνουν ώρα με την ώρα οι πληροφορίες που θέλουν χάκερς να έχουν επιτύχει πρόσβαση στους κυβερνητικούς, ηλεκτρονικούς λογαριασμούς αλληλογραφίας ή αλλιώς το λεγόμενο gov.cy.

Οι ερευνητές του τμήματος ασφαλείας της ομάδας «Cisco’s Talos», σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, αποκάλυψαν ότι μια ομάδα χάκερ που ονομάζεται «Sea Turtle» πραγματοποίησε μια ευρεία καμπάνια κατασκοπείας μέσω πειρατείας στα DNS χωρών, χτυπώντας 40 διαφορετικούς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας wired, στόχος τους ήταν η συλλογή πληροφοριών από κυβερνητικούς οργανισμούς, υπουργεία εξωτερικών, μυστικές υπηρεσίες, στρατιωτικούς στόχους και ομάδες σχετικές με την ενέργεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι πληροφορίες που είχαν και δει και παλαιότερα το φως της δημοσιότητας, έκαναν λόγο για επαναλαμβανόμενες απόπειρες χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ευρωπαίων διπλωματών μέσω Κύπρου. Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως ανάλογες απόπειρες γίνονται σε όλο τον κόσμο, με αξιωματούχους του κυπριακού ΥΠΕΞ να τονίζουν τότε πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά εφόσον φαίνεται πως πέτυχαν την πρόσβαση που ήθελαν οι χάκερς. Στην αποκάλυψη του τι έχει συμβεί προχώρησε μέσα από δημοσίευση του στο Facebook και μετά που πήρε διαστάσεις το θέμα, ο Ειδικός σε θέματα διαδικτύου Ντίνος Παστός. «Ίσως το μεγαλύτερο χακάρισμα μέχρι στιγμής με θύμα την Κυπριακή Κυβερνητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και όχι μόνο. (όλων τον υπηρεσιών που έχουν .gov.cy email)» ανέφερε σχετικά, δίνοντας το μέγεθος της επίθεσης που έχει λάβει χώρα.

Ο τρόπος δράσης

Και ενώ ακόμη η υπόθεση να τύχει σχολιασμού από κυπριακής πλευράς, το ερώτημα που πλανάται αφορά το επίπεδο ασφάλειας σε αυτό τον κυβερνοπόλεμο που βρίσκει συνεχώς στο επίκεντρό του τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα άλλωστε των επιθέσεων έχει ανακινηθεί και σε επίπεδο ΕΕ κατά το παρελθόν και βάσει των προαναφερόμενων πληροφοριών για το χτύπημα στη ευρωπαϊκή διπλωματική αλληλογραφία.

Ο δε τρόπος που χτύπησαν και αυτή τη φορά οι χάκερ μοιάζει με εκείνον του Δεκεμβρίου του 2018 όπου είχαν τοποθετηθεί σύμφωνα με τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας κακόβουλα λογισμικά τα οποία κατέγραφαν και έστελναν σε συγκεκριμένες IP, όλες τις επικοινωνίες που λάμβαναν χώρα.

Ο δε χρήστης του υπολογιστή αδυνατεί να καταλάβει αν τα όσα του ζητούνται από τα παράθυρα που ανοίγονται είναι νόμιμα ή όχι και συνεχεία κανονικά την εργασία του, ενώ παράλληλα το λογισμικό αποσπά συνθηματικά και αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα τώρα αποκαλύπτονται από την ομάδα ασφαλείας «Cisco’s Talos» πέρα της Κύπρου, θύματα της δράσης των «Sea Turtle» ήταν και η Αλβανία, η Αρμενία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα./ibna