Την άρση της ασυλίας πρώην υπουργού υγείας συζητάει αύριο η Ελληνική βουλή

Την άρση της ασυλίας πρώην υπουργού υγείας συζητάει αύριο η Ελληνική βουλή

Την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην υπουργού υγείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου αποφασίζει αύριο,  για τον έλεγχο του στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Novartis. Στην συζήτηση αναμένονται υψηλοί τόνοι καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν παρεμβάσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της Ν.Δ.

Ο Α. Λοβέρδος είναι ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που προέκυψαν κατά την έρευνα του σκανδάλου της φαρμοκοβιομηχανίας και ο μοναδικός μέχρι στιγμής για τον οποίο η εισαγγελία ζητά την άρση της ασυλίας του. Για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα αποφασίστηκε οι φάκελοι τους να μπουν στο αρχείο ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τα υπόλοιπα πέντε, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ‘Α. Γεωργιάδης και ο Ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

Ο πρώην υπουργός κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της βουλής, δήλωσε ότι επιθυμεί την άρση της ασυλίας του για να αποδείξει τη σκευωρία σε βάρος του. Την άρση της ασυλίας του ζήτησε και ο πρώην υπουργός Μ. Σαλμάς για άλλη υπόθεση, αυτή των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων που κόστισε χιλιάδες ευρώ στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Ο Μ. Σαλμάς κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, Π. Πολάκη, πως έχει στήσει σκευωρία σε βάρος του.

Κόντρα για την μη άρση της ασυλίας Πολάκη-Καμμένου

Στην ίδια επιτροπή συζητήθηκε το εαν θα ζητηθεί η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο Ά. Γεωργιάδης για συκοφαντική δυσφήμιση.  Η πλειοψηφία της επιτροπής ωστόσο αποφάσισε πως δεν θα κινηθεί η διαδικασία για τον υπουργό, καθώς η υπόθεση αφορά  την περίοδο που ασκούσαν υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Το ίδιο αποφασίστηκε και για την περίπτωση του πρώην υπουργού άμυνας, Π. Καμμένου, σε βάρους του οποίου έχει καταθέσει μήνυση εκδότης εφημερίδας.

Για πολιτική σκοπιμότητα της πλειοψηφίας της επιτροπής κάνουν λόγο βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας τον Π. Πολάκη και τον Π. Καμμένο ότι “κρύβονται πίσω από το άρθρο 86”, για την ευθύνη των  υπουργών. Ένα άθρο το οποίο, υπενθυμίζεται, έχει γίνει κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, με την κυβερνητική πλειοψηφία να ζητάει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας των δυο κοινοβουλευτικών θητειών και τον περιορισμό των αδικημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργού και άρα παραγράφονται./ibna