Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Βουλγαρίας απαντά για τον δείκτη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Βουλγαρίας απαντά για τον δείκτη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Παρόλο που για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η Βουλγαρία δεν έπεσε στην κατάταξη του δείκτη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), τα νέα δεν είναι καλά όταν η χώρα συνεχίζει να είναι η τελευταία στην ΕΕ και υστερεί ακόμα και σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Βουλγαρίας.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο δείκτης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» δεν μπορεί να μετρήσει την ελευθερία της έκφρασης σε απόλυτους αριθμούς, έτσι μετρά την αντίληψη των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, ανέφερε η ένωση.

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση της ελευθερίας του λόγου στη Βουλγαρία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες. Οι Βούλγαροι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα δεν είναι επαρκώς ελεύθερα και ανεξάρτητα, όπως υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι σε μια δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι Βούλγαροι δημοσιογράφοι είχαν πολύ σοβαρούς λόγους να το πιστεύουν αυτό, ανέφερε η ένωση.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των μέσων ενημέρωσης, οι εργαζόμενοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε όλες τις μορφές πίεσης, ανέφερε. Το χαμηλό επίπεδο αμοιβής και η κοινωνική ανασφάλεια στον τομέα οδήγησαν σε μεγάλη εκροή ποιοτικού προσωπικού.

Οι προσπάθειες των εθνικών και τοπικών αρχών να εξαγοράσουν «διευκόλυνση από τα μέσα» με τα εθνικά κονδύλια του προϋπολογισμού ή τα ευρωπαϊκά κονδύλια, συνέβαλαν επίσης στην στρέβλωση του περιβάλλοντος, αναφέρει η ένωση.

Το ολιγαρχικό μοντέλο ιδιοκτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης κατέστη όλο και πιο κυρίαρχο και λειτούργησε αποθαρρυντικά για τους δημοσιογράφους, ενώ οι ανέντιμες εκστρατείες με στόχο τις διακρίσεις εναντίων των δημοσιογράφων ήταν συνηθισμένες.

«Υπάρχουν απειλές κατά σημαντικών δημοσιογράφων ότι θα χάσουν τη δουλειά τους όταν τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονται αγοραστούν από ολιγάρχες».

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Βουλγαρίας δήλωσε ότι αξίζει να αναφερθεί η άρνηση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού να εγκρίνει τη συμφωνία για τη Nova TV.

Οι ενέργειες της επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το όνομα της οποίας αναμίχθηκε με σκάνδαλο, και η κατάσχεση του παράνομα αποκτηθέντος περιουσιακού στοιχείου όσον αφορά τους κατόχους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν πρέπει επίσης να παραβλεφθούν, δήλωσε η ένωση.

Λέγεται ότι η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα αναφέρει επίσης τη βίαιη δολοφονία της δημοσιογράφου Victoria Marinova.

«Η θέση της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ήταν πάντα ότι, χωρίς ισχυρές ενδείξεις, ένα φοβερό έγκλημα δεν πρέπει να συνδέεται με το έργο του θύματος. Αναμφισβήτητα, όμως, μια τέτοια πράξη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ όλων όσων εργάζονται στον κλάδο».

Η ένωση δήλωσε ότι παρά τον απαισιόδοξο τόνο της έκθεσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλγαρία, η ισχύς των μέσων ενημέρωσης είχε αποδειχθεί, ακόμη και σε μια χώρα που κατέλαβε την τελευταία θέση στην Ευρώπη αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης.

«Ο αντίκτυπος στην πολιτική ζωή από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης του λεγόμενου «Apartmentgate» είναι απόδειξη ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και μπορεί να αποτελέσουν μία σοβαρή ισχυρή διορθωτική δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, η έρευνα για υποτιθέμενη κατάχρηση περιουσίας έλαβε χώρα σε πολλά μέσα ενημέρωσης ταυτόχρονα, και ότι η δημοσιογραφική αλληλεγγύη ήταν αυτή που οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα», ανέφερε η ένωση./ibna