Τί αναμένεται να αποφέρει η διάσκεψη του Βερολίνου;

Τί αναμένεται να αποφέρει η διάσκεψη του Βερολίνου;

Μια συνάντηση των Βαλκανικών χωρών αναμένεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 29 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron. Η διάσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους

Οι διοργανωτές αυτής της διάσκεψης δεν έχουν δώσει ακόμη λεπτομέρειες για τη συνάντηση, αλλά όλοι αγωνιούν για τα αποτελέσματα που θα αποδώσει όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πρίστινα και το Βελιγράδι δείχνουν ότι μια πιθανή συμφωνία θα προταθεί μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι πολιτικοί ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο το έχουν αρνηθεί.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με πρόταση που μπορεί να γίνει κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί συμφωνία με τη Σερβία.

«Το Κοινοβούλιο ανέθεσε σε μια κρατική αντιπροσωπεία να διαπραγματευτεί. Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως διαπραγματευτή σε αυτή τη συνάντηση», είπε.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaçi δήλωσε την Τετάρτη ότι «η διάσκεψη του Βερολίνου θα αντικατοπτρίζει περαιτέρω το ενδιαφέρον που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία για το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή».

Αλλά τόνισε επίσης ότι «με βάση τις διαβουλεύσεις που είχα, δεν αναμένεται καμία συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει κρυμμένη ατζέντα πίσω από αυτή τη συνάντηση».

Στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε ότι αναμένει να αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία θα κληθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου παίρνοντας σαν αντάλλαγμα τίποτα. Ο Vucic δήλωσε ότι αναμένει ότι οι συνομιλίες με τους ηγέτες της Αλβανίας, τον πρόεδρο Macron και την καγκελάριο Μέρκελ θα είναι δύσκολες, ωστόσο, «δεν βλέπω να βγαίνει λύση από αυτή τη συνάντηση».

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες που ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχει ανασταλεί λόγω της αύξησης του τελωνειακού φόρου που εισήγαγε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Haradinaj για προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία, και ορισμένοι θεωρούν τη διάσκεψη του Βερολίνου ως ευκαιρία για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών./ibna