Άρθρο γνώμης/Οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία και τα τρία διαφορετικά σενάρια

Άρθρο γνώμης/Οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία και τα τρία διαφορετικά σενάρια

Όταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης για το τι θα συμβεί αν η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να αναγνωρίσει τις τοπικές εκλογές χωρίς τη συμμετοχή σε αυτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Edi Paloka δήλωσε: «Εάν διεξαχθούν τοπικές εκλογές χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, τότε θα αφήσω την πολιτική».

Σε άλλη τηλεοπτική συνέντευξη, ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος, Edmond Spaho, ανακοίνωσε με σαφήνεια τον στόχο του Δημοκρατικού Κόμματος: «Δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιούνιο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποτρέψει την κλιμάκωση αυτής της κατάστασης», είπε.

Αυτές και άλλες δηλώσεις αξιωματούχων της αντιπολίτευσης διαμορφώνουν τη στρατηγική της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι ο Rama και το κυβερνών κόμμα δεν ανησυχούν για την απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο, τότε η Δύση θα πρέπει να ανησυχεί για οποιαδήποτε είδους αναταραχή μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα του μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Με βάση αυτή τη λογική, πολιτικές συγκρούσεις κατά την ημέρα των εκλογών μεταξύ των σοσιαλιστών ψηφοφόρων και των στελεχών της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταραχή, και ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο ενδέχεται να εισβάλει στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη δεν θα ήθελε να το δει αυτό.

Παρόμοια με τα αθλητικά στοιχήματα, το στοίχημα της αντιπολίτευσης έχει τρία σενάρια και το καθένα έχει τις πιθανότητες του.

Σενάριο A- Στις 30 Ιουνίου θα σημειωθούν λίγα επεισόδια

Παρά τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης, η διεθνής κοινότητα δεν αλλάζει τη στάση της, ζητώντας να διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και να συμμετάσχουν σε αυτές οι πολιτικές παρατάξεις. Οι εκλογές διεξάγονται στις 30 Ιουνίου και οι σοσιαλιστές υποψήφιοι αντιμετωπίζουν υποψηφίους από μικρά ή ανεξάρτητα κόμματα. Κερδίζουν σε όλους τους δήμους. Μολονότι σημειώνονται λίγα επεισόδια, η Δύση αναγνωρίζει ότι οι εκλογές είναι νόμιμες.

Εάν τα πράγματα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, το Δημοκρατικό Κόμμα βγαίνει από το σύστημα. Ωστόσο, αυτό το κόμμα θα έχει ισχυρή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους του. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την SMI (Socialist Movement for Integration) και άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να χάσουν αυτούς τους λίγους υποστηρικτές που έχουν σε ορισμένους δήμους.

Σενάριο B – Στις 30 Ιουνίου ενδέχεται να σημειωθούν πολλά επεισόδια

Παρά τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης, η διεθνής κοινότητα δεν αλλάζει τη στάση της, ζητώντας να διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και να συμμετάσχουν σε αυτές οι πολιτικές παρατάξεις. Οι εκλογές διεξάγονται στις 30 Ιουνίου και οι σοσιαλιστές υποψήφιοι αντιμετωπίζουν υποψηφίους από μικρά ή ανεξάρτητα κόμματα. Κερδίζουν σε όλους τους δήμους. Αλλά πολλά επεισόδια σημειώνονται σε όλη τη χώρα. Η Δύση δεν αναγνωρίζει τις εκλογές. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τον Edi Rama, και το 2021 θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να συγκεντρώσει το 48% των ψήφων, ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2017.

Σενάριο Γ – Η διεθνής κοινότητα παρεμβαίνει πριν από την ημέρα των εκλογών

Για να αποφευχθεί το σενάριο Β, η διεθνής κοινότητα μπορεί να παρέμβει πριν από τις 30 Ιουνίου και να προσφέρει μια λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές, υπό τον όρο ότι ο Rama θα παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών. Ένα μοντέλο παρόμοιο με το ελληνικό, όπου στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε επίσης να προταθεί o επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να κερδίσει πάλι την πλειοψηφία των δήμων στις τοπικές εκλογές, επειδή η αντιπολίτευση δεν θα έχει προετοιμαστεί ανάλογα γι’ αυτές. Παρόλα αυτά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να χάσει τις εθνικές εκλογές το 2021. Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική εξουσία στην Αλβανία αλλάζει χέρια κάθε οκτώ χρόνια./ibna