Είναι οριστικό. Ο Imamoglu κέρδισε ο Erdogan έχασε την Κωνσταντινούπολη

Είναι οριστικό. Ο Imamoglu κέρδισε ο Erdogan έχασε την Κωνσταντινούπολη

Τώρα η μάχη της Πόλης είναι δικαστική

«Τώρα είναι η δική μας σειρά για να εξυπηρετήσουμε αυτή την πόλη των 16 εκατομμυρίων που είναι  γεμάτη με ιστορία» δήλωσε ο Ekrem Imamoglu μόλις έφτασε στο δημαρχικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης για την τελετή παράδοσης παραλαβής από τον νυν δήμαρχο Mevlut Uysal. Το γεγονός αυτό θεωρείται ως μια επισφράγηση της ήττας του Recep Tayyip Erdogan στην Κωνσταντινούπολη αφού οι επιτελείς του είχαν ζητήσει επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων που όμως δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα.

17 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, ο Ekrem Imamoglu είναι οριστικά ο νέος δήμαρχος της πόλης, όπως προέκυψε και από τη νέα καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Imamoglu αρχικά πήγε στην έδρα του εκλογικού συμβουλίου της Πόλης ώστε να παραλάβει το πιστοποιητικό της εκλογής του στην αυτοδιοίκηση της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός καθώς η πρόσκληση του συμβουλίου της Κωνσταντινούπολης  ήλθε μία ημέρα αφότου το κυβερνών κόμμα AKP ζήτησε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Κωνσταντινούπολη, αμφισβητώντας την ορθότητα της καταμέτρησης. Τώρα αναμένεται η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών που θα εξετάσει την προσφυγή του AKP.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάντως η τελευταία καταμέτρηση δίνει στον Ekrem Imamoglu 13781 περισσότερες ψήφους σε σχέση με τον αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό Binali Yildirim.

Πάντως ο Imamoglu περιμένει την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών και στις δηλώσεις του ανέφερε πως «περιμένουμε κάποιες αποφάσεις. Όμως η δική μας συνείδηση είναι καθαρή».

Δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της εξέτασης της υπόθεσης των δημοτικών  εκλογών της Κωνσταντινούπολης που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου και μέχρι χθες ο νικητής των εκλογών δεν είχε λάβει το χρίσμα.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν κάνει δεκτό το αίτημα του ΑΚP ο Imamoglu θα κυβερνήσει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης για τα επόμενα χρόνια τον οποίο ήλεγχε από το 1994 το ισλαμικό κίνημα του Recep Tayyip Erdogan. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η ακύρωση των εκλογών , τότε στις 2 Ιουνίου θα οδηγηθούν και πάλι στις κάλπες οι 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης.

Ο 49χρονος Imamoglu γεννήθηκε στην Τραπεζούντα ( Trabzon) σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ έχει τίτλο μάστερ  στις Human Resources and Management από το ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ξεκίνησε την  την καριέρα του σε μια οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής και ανάθεσης έργων το 1992, έγινε πρόεδρος της εταιρείας αυτής.

Το 2009 έγινε επικεφαλής του CHP στην περιοχή Beylikduzu της Κωνσταντινούπολης, όπου ζει από το 1991 και εκλέχθηκε δήμαρχος στις  προηγούμενες δημοτικές εκλογές.30 Μαρτίου του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβε το χρίσμα του CHP για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης . Στο ξεκίνημα του θεωρούνταν απίθανη η νίκη του όμως με το χαμηλό προφίλ, την επικοινωνιακή του ικανότητα κατάφερε να «αλώσει την Κωνσταντινούπολη»./ibna