Ενεργειακή κινητικότητα στη Λευκωσία

Ενεργειακή κινητικότητα στη Λευκωσία

Κάθοδος αξιωματούχων για τα επόμενα βήματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το δόγμα της Λευκωσίας πως το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται παρά τις εξελίξεις ή την ακινησία στο κυπριακό, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά τα τελευταία 24ωρα. Κάτι που το επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία Κύπριοι αξιωματούχοι και που ισχύει βάσει και των εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο και ενώ οι επόμενες γεωτρήσεις είναι προγραμματισμένες για τον χειμώνα του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αξιωματούχοι των Total-ENI βρέθηκαν στη Λευκωσία για διαπραγματεύσεις οι οποίες αφορούν αφενός τους τελικούς όρους του συμβολαίου ανάθεσης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 7 και αφετέρου την είσοδο της γαλλικής εταιρείας στο τεμάχιο 8 όπου σήμερα συμμετέχει μόνο η εταιρεία ΕΝΙ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΙΒΝΑ, πλέον για την κυπριακή κυβέρνηση σκοπός είναι να υπάρξει διασπορά των ενεργειακών εταιρειών μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη σύμπτυξη συμφερόντων και με άξονα την εμβάθυνση των σχέσεων που έχουν και στο συγκεκριμένο τομέα Κύπρος-Γαλλία.

Την ίδια ώρα όμως οι εταιρείες Noble-Shell-Delek, διαχειριστές του κοιτάσματος Αφροδίτη, συζητούν εκ νέου το συμβόλαιο διαμοιρασμού των εσόδων για το συγκεκριμένο κοίτασμα, κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη του μέσω των τερματικών της Αιγύπτου, ενώ στη Λευκωσία όμως βρίσκεται και ο νέος Αντιπρόεδρος της αμερικανικής ExxonMobil για τη Μεσόγειο, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, Don Bagley.

Η μεγάλη εικόνα

Τα όσα είχαν λάβει χώρα στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, που αμφισβητήθηκε από την Τουρκία και με την παρουσία πλοίων να παρενοχλούν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, επαναπροσδιόρισαν τη στρατηγική της Λευκωσίας αναφορικά με την ΑΟΖ εν γένει. Η μεγάλη εικόνα θέλει ανάλογες εικόνες να μην επαναληφθούν, με αποτέλεσμα να γίνει η Γαλλία ένας από τους βασικούς «παίκτες» στην ΑΟΖ και με την Τουρκία να κάνει διπλές σκέψεις για τις όποιες μελλοντικές προκλήσεις.

Οπότε τα όσα συμβαίνουν τώρα με τις διαπραγματεύσεις, έχουν απώτερο σκοπό και να μην «γκριζάρει» το τεμάχιο 3 αλλά και να τεθεί στην πράξη η συμμαχία Γαλλίας-Κύπρου στην ΑΟΖ, εφόσον σε όλες τις περιπτώσεις Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η χώρα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στέλνοντας έτσι συγκεκριμένα μηνύματα.

Ο αποδέκτης

Η Τουρκία για την ώρα, που είναι ο βασικός και μόνος αποδέκτης των προαναφερόμενων μηνυμάτων, έχει παραμείνει σε επίπεδο ρητορικής για τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο «Πορθητής» το γεωτρύπανο που έχει αποκτήσει, κινείται σε διεθνή ύδατα ενώ, σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε Τούρκοι αξιωματούχοι, αναμένεται να κινηθεί στα ανοιχτά της Κύπρου το επόμενο διάστημα.

Γεγονός είναι πάντως πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις βλέψεις της στην Αν. Μεσόγειο και στο ρόλο που θέλει να παίξει, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει εκφράσει επιθυμία για συμμετοχή στα τριμερή σχήματα ούτε και σε καμία άλλη συνέργεια όσο αφορά την περιοχή, από τις πολλές που έχουν αναπτυχθεί και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπ. Άμυνας Hulusi Akar βρέθηκε στην Αμερική για συνάντηση με τον ομόλογό του και εκεί έκανε εκ νέου αναφορές στην Κύπρο και στην Αν. Μεσόγειο, στο νομοσχέδιο για το εμπάργκο που ήρθε στην επιφάνεια τις προηγούμενες μέρες αλλά και στα δικαιώματα των τ/κ στο φυσικό αέριο.

«Κάποιοι γερουσιαστές εδώ ετοίμασαν ένα νομοσχέδιο. Ένα από αυτά τα νομοσχέδια αφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Και εκφράσαμε ξεκάθαρα στο θέμα αυτό τις ανησυχίες μας ή να το πω αλλιώς, τις απόψεις μας. Έχουμε ενημερώσει ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν τα δικαιώματα των ομογάλακτων αδελφών μας στην Κύπρο και του λαού της ΤΔΒΚ, που είναι συνιδιοκτήτες των ενεργειακών πηγών ενέργειας στην Κύπρο και έχουν ίσα δικαιώματα και ότι όλες οι ενέργειες που συμβαίνουν εδώ πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την πραγματικότητα, διαφορετικά εμείς δεν τις αποδεχόμαστε ούτε τις θεωρούμε σύννομες. Αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητό και τονίστηκε ιδιαιτέρως», είπε./ibna