Β-Ε: Πρώην μέλος του ISIL καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Β-Ε: Πρώην μέλος του ISIL καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Σε ποινή κάθειρξης τριών ετών καταδικάστηκε από το κρατικό δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ο Munib Ahmetspahi για συμμετοχή σε παραστρατιωτική μονάδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετά την αποδοχή συμφωνίας του Ahmetspahić με την Εισαγγελία της Β-Ε.

«Το Σώμα αποφάσισε να αποδεχθεί τη συμφωνία, θεωρώντας τη νόμιμη. Το δικαστήριο εξέδωσε καταδίκη για τη διάπραξη του εγκλήματος της οργάνωσης τρομοκρατικής ομάδας με τον τρόπο που περιγράφεται στο κατηγορητήριο και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκισης», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Branko Perić.

Ο Ahmetspahić, όπως σημειώθηκε στην ετυμηγορία, ήταν στη Συρία και το Ιράκ από το 2013 έως το 2018, όπου εντάχθηκε στην παραστρατιωτική μονάδα των οργανώσεων Jabhet al-Nusra και Al-Nusrah Front. Ασχολήθηκε με τρομοκρατικές ενέργειες και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ISIL τραυματίστηκε.

Προηγουμένως, η Εισαγγελία της Β-Ε δήλωσε ότι υποστηρίχθηκε από αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Ahmetspahić επικοινωνούσε με άλλους πολίτες της Β-Ε στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ και ότι κατά την άφιξή του στη Β-Ε οργάνωσε και βοήθησε τη συμμετοχή ενός άλλου πολίτη της Β-Ε στις παραστρατιωτικές οργανώσεις του ISIL.

Ο Ahmetspahić είναι πολύ γνωστός στο κοινό της Β-Ε ως άτομο με ριζοσπάστες ισλαμικές πεποιθήσεις. Πριν εγκαταλείψει τη χώρα για να συμμετάσχει σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για οργάνωση τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι κατέστρεψε τα στοιχεία και τα ίχνη μετά την τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο τον Οκτώβριο του 2011. Σε αυτή την επίθεση, ο Mevlid Jašarević πυροβόλησε την αμερικανική πρεσβεία, πριν πυροβοληθεί στο πόδι και συλληφθεί. Ο Jašarević καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης για αυτήν την τρομοκρατική επίθεση.

Ο δικαστής Perić είπε ότι ο Ahmetspahić, σύμφωνα με τη συμφωνία, είναι υποχρεωμένος να καταθέσει εναντίον των άλλων κατηγορουμένων, αν χρειαστεί. Ο εισαγγελέας Dubravko Čampara δήλωσε ότι ο Ahmetspahić επέστρεψε στη Β-Ε ως άτομο με αναπηρία, λόγω ακρωτηριασμού του ποδιού του και ότι ήταν απόλυτα ειλικρινής στην επικοινωνία του με τα μέλη της κρατικής Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας και της Εισαγγελίας της Β-Ε.

«Δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες μαρτυρίες σχετικά με τις συνθήκες της κατάστασης στη Συρία, τις συνθήκες των άλλων που επέστρεψαν και που ήταν μαζί του και πώς επέστρεψε. Ξέρει ότι έκανε λάθος, θέλει να ζήσει στη Β-Ε με τα παιδιά του», δήλωσε ο Čampara.

Σύμφωνα με τον συνήγορο, Rusmir Karkin, μετά από μερικούς μήνες στη Συρία το 2013, ο Ahmetspahić τραυματίστηκε και έγινε άτομο με ειδικές ανάγκες.

«Η επιθυμία του ήταν να επιστρέψει. Παντρεύτηκε μια Βόσνια; και έχει δύο παιδιά. Για δύο χρόνια προσπάθησε να βρει έναν ασφαλή τρόπο επιστροφής στη Β-Ε. Ήξερε ότι θα ήταν το αντικείμενο έρευνας», είπε ο Karkin.

Ο Ahmetspahić συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 στο Αεροδρόμιο του Σεράγεβο./ΙΒΝΑ