Ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις προανήγγειλε ο Τσίπρας

Ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις προανήγγειλε ο Τσίπρας

Την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην Γερμανία για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε “απαράγραπτη” την αξίωση της χώρας  για τις επανορθώσεις κάνοντας λόγο για “ιστορικό και ηθικό χρέος”.  Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της αρμόδια κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ρηματική διακοίνωση που θα απευθυνθεί προς την κυβέρνηση της Γερμανίας θα επαναλαμβάνει τις «απαράγραπτες αξιώσεις» της Ελλάδας για τέσσερα βασικά θέματα:

Τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας.  Τις αποζημιώσεις για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και τους συγγενείς τους.  Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Πρόκληση από την νεοναζιστική χρυσή αυγή

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί απόψε ενώ θα ακολουθήσει η ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι το πόρισμα ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα, πλην της φασιστικής χρυσής αυγής, στην επιτροπή. Σημειώνεται ότι ένταση σημειώθηκε όταν βουλευτές της χρυσής αυγής που έθεσαν θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων “για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες που προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι το 1949”. Στην συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα.

“Οι δολοφόνοι, εγκληματίες, φασίστες της Χρυσής Αυγής έρχονται σε αυτή την αίθουσα, με θράσος να μιλήσουν για γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι θρασίμια. Εάν εξέφραζαν αυτό που πιστεύουν, θα ζητούσαν να δώσει ο ελληνικός λαός αποζημιώσεις για τις απώλειες Γερμανών στρατιωτών”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κάνοντας λόγο για απογόνους των συνεργατών των Ναζί.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της βουλής κάλεσε Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να μην πέσουν στην παγίδα “της άθλιας αντιπαράθεσης που επιδιώκει η Χρυσή Αυγή”./ibna