Ικανοποίηση εκφράζουν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την έκθεση Γκουτέρες – Βάλλει κατά Γκουτέρες το ΔΗΚΟ

Ικανοποίηση εκφράζουν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την έκθεση Γκουτέρες – Βάλλει κατά Γκουτέρες το ΔΗΚΟ

Βλέπουν θετικά σημεία αλλά και προειδοποιήσεις από το ΓΓ των ΗΕ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε θετικό τόνο αποτυπώνουν στις αντιδράσεις τα κυπριακά κόμματα την έκθεση Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες, προσχέδιο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα. Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ επισημαίνουν πως η τρέχουσα διαδικασία υπό την κ. Λουτ συνεχίζεται αλλά τονίζουν, ειδικά το ΑΚΕΛ πως καταγράφονται και προειδοποιήσεις.

Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα λένε πως όντως υπάρχουν θετικά στοιχεία στην έκθεση αλλά δεν μπορεί να μη λάβει κανείς υπόψη και το πως ο ίδιος ο ΓΓ αποτυπώνει τα όσα πρέπει να γίνουν.

Είναι γεγονός πως αν θελήσει κανείς να βρει το θετικότερο σημείο όλων, σε μια κατά τα άλλα μάλλον ισορροπημένη έκθεση από το ΓΓ των ΗΕ που δεν παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για μη πρόοδο στους όρους αναφοράς, αυτό είναι πως επαναλαμβάνει τα του πλαισίου. Τα έξι σημεία που έδωσε στις πλευρές στο Κραν Μοντάνα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχιστεί η διαδικασία και αυτό είναι θετικό εφόσον αποκόπτει τις όποιες συζητήσεις είχαν γίνει σε επίπεδο Τουρκίας κυρίως για άλλα πλαίσια λύσης.

Στο θέμα αναφέρονται τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου αλλά και το διπλωματικό παρασκήνιο στη Λευκωσία. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή την ώρα κάτι απτό ως προς τους όρους αναφοράς, αλλά το ότι η κ. Λουτ θα επιστρέψει στην Κύπρο κι αυτή τη φορά με πιο ξεκάθαρο προγραμματισμό είναι δεδομένο.

Τι λένε τα κόμματα

Είναι ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Στην πρώτη ανάγνωση παρατηρούμε πως οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ παραμένουν δεδομένες αν και καταγράφει ότι δεν υπήρξε πρόοδος που να επιτρέπει τους όρους αναφοράς για τη νέα διαδικασία», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

«Ο ΓΓ των ΟΗΕ δείχνει μια νέα διεθνή διάσκεψη στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, αφού καλεί και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Κάνει αναφορά στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες αλλά και επαναβεβαιώνει με μεγάλη σαφήνεια το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας», ανάφερε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης σε δηλώσεις του σχετικά με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει πρόθεση συνέχισης της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Ως εκ τούτου, οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα είναι μεν προσεκτικές αλλά ταυτόχρονα περιέχουν αιχμές και στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα προς όλες τις πλευρές», είπε και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για κατάληξη σε όρους αναφοράς, υποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα, με την προϋπόθεση ότι τα μέρη θα εμπλακούν στη διαδικασία, προσβλέποντας σε συγκεκριμένο στόχο και με αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη σε ορατό ορίζοντα. Ο κ. Λουκαϊδης είπε πως το ΑΚΕΛ αναμένει από όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν χωρίς χρονοτριβή τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε μπροστά μας για κατάληξη στους όρους αναφοράς και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

ΔΗΚΟ: Η Τουρκία πάλι στο απυρόβλητο

«Στα αποσπάσματα της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 για το κυπριακό και καμία αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κυπριακό. Μοναδικά σημεία αναφοράς για τον ΓΓ του ΟΗΕ, είναι το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και τα τεκταινόμενα της πενταμερούς διάσκεψης στο Crans Montana», είπε ο εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Επικρίνει ο κ. Γκουτέρεζ, τη δημόσια ρητορική στο νησί, όπως αναφέρει, χωρίς όμως να προσδιορίζει την προκλητική και απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, στην ΑΟΖ, στα Στροβίλια, στη Δένεια. Η Τουρκία μένει και πάλι στο απυρόβλητο και η πειρατική της συμπεριφορά εξισώνεται με τις δηλώσεις της Ε/κ πλευράς», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος σχολίασε και το θέμα του λεγόμενου «μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης» για την κινητή τηλεφωνία./ibna