Τα διλήμματα των εκλογών έθεσε ο Τσίπρας στην συνεδρίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας

Τα διλήμματα των εκλογών έθεσε ο Τσίπρας στην συνεδρίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας

Μήνυμα για νίκη στις ευρωεκλογές έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην σημερινή  πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ ξεκινά η συγκρότηση επιτροπών στήριξης της προοδευτικής συμμαχίας κατά τόπους. Αύριο πραγματοποιείται στην Καλαμάτα η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της προοδευτικής συμμαχίας με ομιλητή τον Τσίπρα, μετά την εκδήλωση της Αθήνας.

Όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την προεκλογική καμπάνια και τις παρεμβάσεις, θα αναδειχτούν οι προγραμματικές θέσεις, το σχέδιο και το όραμα της προοδευτικής συμπαράταξης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.  Ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας τα διλήμματα μπροστά στις κάλπες εκτίμησε ότι θα αφορούν την κατεύθυνση που θα πάρει τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη και το εάν θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο “εχθρός της Ελλάδας και πιστός φίλος του Κ. Μητσοτάκη”, Μ. Βέμπερ. Επιπλέον, εκτίμησε, θα αφορούν και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, το κοινωνικό κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα, το εισόδημα των πολιτών, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς.

Θετικά μηνύματα για το αφορολόγητο και η συζήτηση για νέες παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βλέπουν με ικανοποίηση τα στοιχεία στην οικονομία να ενισχύουν το αφήγημα για την επιστροφή στην ανάκαμψη με στήριξη των πολιτών. Από τη μια, τα επίσημα στοιχεία πως τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 43.373 νέες θέσεις εργασίας, δεύτερη καλύτερη απόδοση από το 2001 αλλά και η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή να συζητήσει για το αφορολόγητο, όπως συνέβη και με τη μη περικοπή των συντάξεων φέρνουν χαμογέλα στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα είναι θέμα ημερών, όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ξεκινά η διαδικασία αιτήσεων για το επίδομα δανείου. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των πολιτών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν με μεγάλη προσοχή τα επόμενα βήματα στήριξης που θα αφορούν κυρίως τη μεσαία τάξη. Στις αρχές Μαΐου, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την επίσκεψη του στην Κίνα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον υπουργό οικονομικό και το οικονομικό επιτελείο με στόχο να αποφασιστεί το συγκεκριμένο σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η μείωση του ΦΠΑ, του φόρου στα καύσιμα, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού αιγαίου.

Μπορεί μέχρι στιγμής η Αθήνα να μην έχει καταλήξει, ωστόσο σε κάθε περίπτωση επιδίωξη είναι να γίνουν ουσιαστικές και μόνιμες παρεμβάσεις, ιδίως από την στιγμή που φαίνεται πως οι δημοσιονομικοί στόχοι και η επίτευξη του πλεονάσματος θα υπερκαλυφθούν./ibna