Τι συμβαίνει με τα “κόκκινα” δάνεια και το σχέδιο του ΤΧΣ;

Τι συμβαίνει με τα “κόκκινα” δάνεια και το σχέδιο του ΤΧΣ;

Στα “χέρια” της ελληνικής πλευράς βρίσκεται η σύσταση του μηχανισμού APS (Asset Protection Scheme) τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του δημοσίου.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) φέρεται να απέστειλε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση στην οποία οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θέτουν σειρά από ερωτήματα επί των βασικών πτυχών του σχεδίου και ζητούν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ και τις ελληνικές τράπεζες απαντήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ευθείας κρατικής στήριξης.

Η βασική διαφορά με το σχέδιο που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία -το ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα και κατ` επέκταση οι επιπτώσεις αυτού στο ύψος του ασφάλιστρου κινδύνου- δεν ξεπερνιέται εύκολα, χωρίς δηλαδή ισχυρή τεκμηρίωση.

Στην επιστολή ζητούν από την ελληνική πλευρά να δώσει επαρκή στοιχεία ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τιμολόγηση επί των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior note), επί των οποίων θα υπάρξει η κρατική εγγύηση.

Την ώρα οι υπηρεσίες της DG Comp περιμένουν τις απαντήσεις από την ελληνική πλευρά ο χρόνος κυλάει και η εφαρμογή του εγχειρήματος μεταφέρεται για μετά το καλοκαίρι, ωστόσο από την ελληνική πλευρά τονίζουν ότι υπάρχει επαρκής χρόνος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η έγκριση του σχεδίου, μετά τις όποιες διορθώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, να γίνει το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, ο στόχος θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος καθώς μεσολαβεί το Πάσχα και ήδη οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε… πορεία ευρωεκλογών.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που τα εμπόδια ξεπεραστούν και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δώσει το «πράσινο φως» στα μέσα Μαΐου, η υλοποίηση του μηχανισμού με τις κρατικές εγγυήσεις επί των τιτλοποιήσεων, θα ξεκινήσει μετά από 3 μήνες, κάτι το οποίο θεωρείται αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, καθότι ο αρχικός στόχος ήταν να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα μέσα στο τρέχον έτος./ibna