Θα ενταχθεί ο πυρηνικός σταθμός στο Belene στα έργα Περιφερειακής Σημασίας της ΕΕ;

Θα ενταχθεί ο πυρηνικός σταθμός στο Belene στα έργα Περιφερειακής Σημασίας της ΕΕ;

Η Βουλγαρία εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει την διαδικασία ούτως ώστε η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Belene να θεωρηθεί ως έργο περιφερειακής σημασίας για την Ε.Ε. και κατ’επέκταση να ενταχθεί στον σχεδιασμό της Ε.Ε., σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova.

“Η διαδικασία της επιλογής στρατηγικών επενδυτών για την κατασκευή του εργοστασίου έχει ξεκινήσει, αλλά η επίσημη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων θα καθορισθεί όταν η πρόσκληση δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” διευκρίνισε η ίδια.

Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές Μαΐου και οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντοτε με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, η γαλλική εταιρεία Framatom διατηρεί το ενδιαφέρον της και μάλιστα κατά την συνομιλία της με εκπροσώπους της εταιρείας την διαβεβαίωσαν ότι αναζητούν ευκαιρίες συμμετοχής σε αυτό.

Η Σόφια φαίνεται πως εξετάζει παράλληλα και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βελιγράδι, καθώς στην συνάντηση που είχε η Βουλγάρα υπουργός με τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για θέματα Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Nenad Popović, συζήτησαν θέματα που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο τους, αλλά και την προοπτική σύμπραξης των δύο χωρών στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (Natsionalna Elektricheska Kompania – ΝΕΚ), Petar Iliev, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους εταιρειών με έδρα την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019, η ΝΕΚ είχε δημοσιεύσει την πρόσκληση σε στρατηγικούς επενδυτές για το έργο του πυρηνικού σταθμού Belene.

Οι δυνητικοί επενδυτές μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου συμμετοχής στην μελλοντική εταιρεία του έργου ή και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί από τον συγκεκριμένο πυρηνικό σταθμό.

Η Βουλγαρία θα συμμετάσχει στο εταιρικό έργο με μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την διάθεση του χώρου, την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό του σταθμού και άδειες./ibna