Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε την επαναφορά βίζας για τους Αλβανούς

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε την επαναφορά βίζας για τους Αλβανούς

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψήφισε σήμερα υπέρ της πρότασης που υπέβαλαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας για την επαναφορά του καθεστώτος της βίζας για τους Αλβανούς υπηκόους.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ εάν δεν εγκριθεί πρώτα από την Ευρώπη.  Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση προκειμένου να επαναφέρει το καθεστώς της βίζας για τους Αλβανούς πολίτες.

Η επαναφορά του καθεστώτος θεωρήσεων θεωρείται ότι μπορεί να σταματήσει την είσοδο στην Ολλανδία εγκληματιών από την Αλβανία και από άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει το καθεστώς θεωρήσεων εάν δεν συμμετέχουν σε αυτό άλλες χώρες. Εάν ένας Αλβανός αποφασίσει να ταξιδέψει από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ στην Ολλανδία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με το όχημά του, θα είναι αδύνατο να τον σταματήσουν στα σύνορα, εκτός αν οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να δημιουργήσουν σημεία ελέγχου ειδικά για τους Αλβανούς.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά το αίτημα της πλειοψηφίας στην Κάτω Βουλή για την επαναφορά του καθεστώτος βίζα για τους Αλβανούς υπηκόους.

Από το 2010, οι Αλβανοί ταξιδεύουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς θεωρήσεις εισόδου, και η απόφαση αυτή περιλάμβανε επίσης την Ολλανδία.  Ωστόσο, οι θεωρήσεις εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν.

Ωστόσο, Ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να μην επιτρέπεται στους Αλβανούς να εισέλθουν στην Ολλανδία χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει θεώρηση εισόδου από την ολλανδική πρεσβεία στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά κόμματα VVD, PPV, CDA, SP και ChristenUnie, αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η δράση της «αλβανικής μαφίας» στην Ολλανδία.

Οι εν λόγω πολιτικοί σχηματισμοί είχαν εισηγηθεί και το 2010 την επαναφορά του καθεστώτος βίζα, αλλά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Σήμερα όμως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ferdinand Grapperhaus του CDA, λέει ότι η εγκληματικότητα από τους Αλβανούς έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Grapperhaus, πόλεις όπως το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ προσπαθούν να καταπολεμήσουν το εμπόριο κοκαΐνης από Αλβανούς.

Η ολλανδική αστυνομία λέει ότι οι Αλβανοί αγοράζουν κοκαΐνη στη Νότια Αμερική και δημιουργούν δίκτυα διανομής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2017, το τμήμα ποινικών ερευνών, το δικαστικό σώμα, το Δημαρχείο του Άμστερνταμ και οι φορολογικές αρχές ξεκίνησαν κοινή έρευνα σχετικά με τον αριθμό των Αλβανών που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα. Το 2017, οι αρχές εντόπισαν 499 ύποπτους, ενώ το 2018, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 476.

Η νομοθέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Ολλανδίας (CDA), Madeleine van Toorenburg, ήταν μία από τους εμπνευστές της επαναφοράς του καθεστώτος της βίζας για τους Αλβανούς υπηκόους.  Σύμφωνα με την ίδια, οι εγκληματικές οργανώσεις «εκμεταλλεύονται το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης».  Αυτό τους επιτρέπει να επεκτείνουν τα κυκλώματα τους, υποστηρίζει το μέλος του CDA στην Κάτω Βουλή.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από τους Αλβανούς σημείωσε σημαντική άνοδο το 2015 και το 2016, με μέσο αριθμό τις 1.300 αιτήσεις ετησίως. Όμως, το 2018 ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ήταν στις 550.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική, δηλώνοντας ότι η επαναφορά του καθεστώτος θεωρήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.  Ο υπουργός Εξωτερικών, Stef Blok του VVD, δήλωσε ότι η πρόταση αυτή δεν έχει αρκετή υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αλβανία εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολίτες της να ταξιδεύουν χωρίς βίζα.

Ορισμένες από τις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η Αλβανία λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα κατά της διαφθοράς στο εσωτερικό της και καταβάλλει επίσης προσπάθειες για την πρόληψη της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να επιμείνει στις Βρυξέλλες για το αίτημα επαναφοράς του καθεστώτος της βίζας. Όμως, ο Blok λέει ότι πρόταση αυτή δεν θα έχει τύχη εάν πάει στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ολλανδίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραδεχθεί ότι η Αλβανία έχει ακόμη πολλά να κάνει για να βελτιώσει το καθεστώς μετακινήσεων των πολιτών της χωρίς βίζα./ibna