Οι εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι

Οι εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, μίλησε για πιθανή συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δεν απέκλεισε τη δυνατότητα εδαφικών ανταλλαγών στην τελική συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών.

“Προς το παρόν, δεν θα ήμουν σε θέση να προβλέψω το τελικό αποτέλεσμα”, λέει ο Hahn, λέγοντας ότι «μια πιθανή εδαφική ανταλλαγή θα μπορούσε να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας, αν οι πλευρές συμφωνήσουν σε αυτήν».

Ο Hahn δήλωσε ότι «ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο μιας μελλοντικής συμφωνίας».

«Η μόνη προϋπόθεση που έχουμε επιβάλει είναι ότι κάθε διμερής συμφωνία που θα επιτευχθεί πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη περισσότερης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στην Πρίστινα και το Βελιγράδι. Ο κοινοβουλευτικός ομιλητής του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, τόνισε ότι οι συνομιλίες με τη Σερβία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς όμως να συζητηθούν θέματα εδαφικών ανταλλαγών.

«Μιλάμε για την προοπτική της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις για εδάφη στο μέλλον, διότι το έδαφος και τα θεσμικά όργανα είναι ένα», είπε ο Veseli.

Από την άλλη πλευρά, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ivica Dacic, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν μετά την άρση των δασμών που έχει επιβάλλει η Πρίστινα στα σερβικά αγαθά./ibna