Ο Vucic θα αποφασίσει για τις εκλογές μετά από συνομιλίες με Merkel, Macron, Xi και Putin

Ο Vucic θα αποφασίσει για τις εκλογές μετά από συνομιλίες με Merkel, Macron, Xi και Putin

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει εάν θα προκηρύξει ή όχι πρόωρες εκλογές μετά τις συναντήσεις του με “παγκόσμιους ηγέτες”. Στη συνάντηση με υψηλόβαθμα μέλη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) την Τρίτη, ο Vucic δήλωσε ότι κατά τη διάσκεψη στο Βερολίνο “θα απαιτηθεί η Σερβία να αναγνωρίσει την πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου και της Μετοχίτσα”.

Η διάσκεψη του Βερολίνου, που προγραμματίζεται για τις 29 Απριλίου, θα συγκεντρώσει τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Vucic ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα απαιτήσουν μια “αλλαγή μορφής” του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, καθώς και τη συνέχισή του πριν καταργηθούν οι τελωνειακοί φόροι επί των σερβικών προϊόντων που επιβλήθηκαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα δεχτεί τη συνέχιση του διαλόγου εάν οι δασμοί παραμείνουν σε ισχύ.

Εάν οι φόροι δεν ανακληθούν πριν από τις 6 Μαΐου, θα προτείνει αντίμετρα, δήλωσε ο Vucic.

Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε επίσης ότι θα αποφασίσει σχετικά με τις γενικές εκλογές μετά τις συνομιλίες του με “παγκόσμιους ηγέτες”. Αναφέρθηκε στους προέδρους της Κίνας Xi Jinping, της Ρωσίας Vladimir Putin, της Γαλλίας Emmanuel Macron, καθώς και της Γερμανικής καγκελαρίου Angela Merkel.

Εάν διεξαχθούν εκλογές, οι αντίπαλοι του SNS θα πρέπει να νικηθούν “πιο αποφασιστικά από ποτέ”, συνεχίζει ο Vucic.

Στις τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2016, το SNS κέρδισε το 48,25% των συνολικών ψήφων.

Ο Vucic μίλησε επίσης για τα αιτήματα της αντιπολίτευσης που διακηρύχθηκαν στη συγκέντρωση του Βελιγραδίου το Σάββατο, επαναλαμβάνοντας ότι «τα τελεσίγραφά τους δεν θα γίνουν αποδεκτά».

Οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης της διαχείρισης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, δεν μπορούν να εκπληρωθούν σύμφωνα με το νόμο, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση θέλει να αναλάβει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Επίσης, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις δίκαιες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών, λέγοντας ότι οι εκλογικοί νόμοι υιοθετήθηκαν όταν στην εξουσία ήταν η σημερινή αντιπολίτευση.

Ο Vucic τέλος επανέλαβε ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στη Βουλή. Ωστόσο, η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις της Βουλής και ζητά την αλλαγή της προέδρου του κοινοβουλίου./ibna