Κρίσιμη περίοδος η αρχές Μαΐου στην προσπάθεια της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Κρίσιμη περίοδος η αρχές Μαΐου στην προσπάθεια της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι το επίκεντρο της ημερήσιας διάταξη κατά την επόμενη συνεδρίαση της Eurogroup στις 14 Μαΐου, όπως και του Euro Working Group που θα προηγηθεί στις 2 Μαΐου.

Οι συναντήσεις πρόκειται να συζητήσουν το αίτημα της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αξίας άνω των EUR 3,5 δισ. Το Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ένα αντίστοιχο ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM), σύμφωνα με τους όρους διάσωσης της Ελλάδας, αλλά είναι πιθανό να παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα.

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων διάσωσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα. “Είναι μια ιστορική εξέλιξη. Θέτει ένα νέο πλαίσιο για την ελληνική οικονομία, επειδή όλοι οι οικονομικοί δείκτες αποδίδουν”, είπε, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ελλάδα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τη διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, για να συζητήσει αυτό που αναφέρει η Αθήνα ως “αποπληρωμή win-win”. Μια τέτοια μερική αποπληρωμή θα διασφαλίσει ότι το Ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να διατηρεί τον ρόλο του μετά τη διάσωση, ενώ η Αθήνα στέλνει μήνυμα στις αγορές ομολόγων και στους επενδυτές ότι η εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους θα είναι φθηνότερη.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησίαζαν την Τρίτη σε ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 14 ετών, έχοντας σημειώσει πτώση σε δεκατρείς συνεχείς εμπορικές συναλλαγές. Η ελληνική απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,27%, η χαμηλότερη από το Σεπτέμβριο του 2005.

Εν τω μεταξύ, στις 6 Μαΐου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας θα φθάσουν στην πρωτεύουσα της χώρας για να συνεχίσουν την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κουαρτέτο» έχει ήδη αναφέρει καθυστερήσεις στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης και αρκετούς τομείς όπου οι μετα-μνημονιακές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να δημοσιεύσουν την έκθεσή τους για την τρίτη αξιολόγηση στις 5 Ιουνίου./ibna