Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας – Γεωργίας συζήτησαν για τη θαλάσσια σύνδεση των χωρών τους

Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας – Γεωργίας συζήτησαν για τη θαλάσσια σύνδεση των χωρών τους

Συνάντηση με τον Γεωργιανό ομόλογό του Mamuka Bakhtadze, είχε στη Σόφια ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boiko Borissov εκφράζοντας τη φιλοδοξία του για αύξηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Borissov δήλωσε ότι η Γεωργία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας όπου συλλέγονται φορτία και υπογράμμισε επίσης τους δεσμούς της με οκτώ άλλες χώρες της Κασπίας.

«Τώρα έχουμε δύο δρομολόγια την εβδομάδα, φιλοδοξία μας είναι να έχουμε δύο καθημερινά, κάτι που θα ήταν καλό για την οικολογία και για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα υπάρξουν διοικητικά εμπόδια και θα έχουν την υποδομή και στις δύο πλευρές να αναλάβουν αυτά τα φορτία, όπως είπε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι κατασκευάζεται ο αυτοκινητόδρομος Hemus και ότι η αύξηση των οχηματαγωγών θα «επαναφέρει το λάμψη» στο λιμάνι της Βάρνας της Βουλγαρίας. Αυτές οι συνδέσεις με πορθμεία καθορίστηκαν ως προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε.

Ασχολήθηκε, επίσης, με το ζήτημα της ψηφιακής υποδομής. «Πολλές φορές μίλησα γι ‘αυτό, υπάρχουν και πρόθυμοι επενδυτές από τη Γεωργία, στο βαθμό που καταλαβαίνω αν όχι μεταξύ της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, αν όχι με τη βοήθεια της ΕΚ, μέσα σε λίγους μήνες να αρχίσουμε να χτίζουμε και να βάλουμε το καλώδιο για μεταφορά δεδομένων, επιτρέποντας σε ολόκληρη την περιοχή της Κασπίας να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο», δήλωσε.

Ο Bakhtadze από την πλευρά του είπε ότι η Γεωργία και η Βουλγαρία μοιράζονται μια μακρά ιστορία φιλίας, καλών σχέσεων και ιστορικών δεσμών. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι σχέσεις μας είναι ακόμα ισχυρές και υπάρχουν επιτυχημένα κοινά έργα όλα αυτά τα χρόνια».

Επιπλέον σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία έχει καταστεί ένας από τους 10 πρώτους εμπορικούς εταίρους της Γεωργίας. «Θα εμβαθύνουμε περαιτέρω τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις», είπε.

Προσδιόρισε τη Μαύρη Θάλασσα ως σημαντικό πλεονέκτημα μεταξύ των δύο χωρών, επιτρέποντας συνδέσεις, ιδίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.

«Σήμερα έχουμε, επίσης, εντοπίσει πιθανά έργα για να συνεργαστούμε στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Borissov και τη Βουλγαρία για την υποστήριξή τους προς την πορεία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ./ΙΒΝΑ