Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στον ορίζοντα;

Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στον ορίζοντα;

Τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών λίγους μήνες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ζητεί η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία. Το αίτημα διατυπώθηκε, επίσημα, από την υποψήφια για την προεδρία του VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova.

«Η νίκη στις προεδρικές εκλογές θα ανοίξει το δρόμο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει να μην αναφέρεται το νέο όνομα της χώρας», σημείωσε η Siljanovska.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, δήλωσε ότι εάν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Stevo Pendarovski ηττηθεί από την υποψήφιο της αντιπολίτευσης Gordana Siljanovska-Davkova, τότε θα κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Zaev έκανε αυτή τη δήλωση σε μια εποχή που το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές. Οι αναλυτές ερμηνεύουν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ως έναν τρόπο να πιέσουν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) υπογράμμισε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα κάνουν καλό για τη χώρα, διότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η έλλειψη των απαραίτητων ψήφων στο κοινοβούλιο για την έγκριση νόμιμων τροποποιήσεων σχετικά με την ειδική εισαγγελία θα εμποδίσει τη δικαστική μεταρρύθμιση και αυτό θεωρείται ως ένας καλός λόγος για να οδηγηθεί η χώρα στις πρόωρες εκλογές./ibna