Κύπρος: Νέα σελίδα για Υπ.Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

Κύπρος: Νέα σελίδα για Υπ.Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

Συναντήθηκαν Γεωργιάδης-Ηροδότου, τι θα γίνει με το ρωσικό δάνειο…

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στα βαθιά από νωρίς μπαίνει η κεντρική τράπεζα της Κύπρου με την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Διοικητή Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ο τελευταίος είχε συνάντηση με τον Κύπριο Υπ. Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, όπου και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα αλλά κυρίως να υπάρξει από την αρχή ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου και κεντρικής.

Κάτι που δεν υπήρχε με τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με την οποία όπως τουλάχιστον λεγόταν στο παρασκήνιο όχι μόνο το υπουργείο οικονομικών αλλά κανείς κυβερνητικός παράγοντας αλλά και παράγοντες της τραπεζικής αγοράς δεν είχε επαφή. Η απόσταση που είχε ανοίξει η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα η προαναφερόμενη φιλολογία να φουντώνει στο παρασκήνιο, νοουμένων και των όσων η ίδια η κ. Γιωρκάτζη είχε αναφέρει κατά την αποχώρησή της για υποθέσεις που την αφορούσαν και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η νέα αρχή

Γεωργιάδης και Ηροδότου κατά την πρώτη τους συνάντηση έδωσαν αμφότεροι διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ουσιαστική συνάντηση εργασίας τη χαρακτήρισε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως η συνεργασία «μπαίνει σε νέα βάση», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόθεση που υπάρχει πλέον από όλες τις πλευρές.

«Το σημαντικότερο που έχουμε αποφασίσει είναι πως αυτή η συνεργασία θα είναι συστηματική, θα είναι συνεχής, προφανώς έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στην οικονομία μας και στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει δουλειά να γίνει ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πως η θεσμική συνεργασία της ΚΤΚ με την Κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ είναι απαραίτητη» πρόσθεσε ο Χάρης Γεωργιάδης οριοθετόντας το ζήτημα των ΜΕΔ ως το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο ακόμη υφίσταται για την κυπριακή οικονομία.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ηροδότου είπε στο πλαίσιο της συνέχισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας η συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία είναι επιβεβλημένη, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση συναντήσεων και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, λέγοντας πως θα υπάρχει επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

«Η επικοινωνία δεν επηρεάζει την ανεξαρτησία της ΚΤΚ, η απομόνωση δεν βοηθά, η επικοινωνία είναι κάτι θεμιτό διότι μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε, επαναλαμβάνω, τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουμε πετύχει», είπε.

Τι γίνεται με το ρώσικο δάνειο

Μια από τις υποθέσεις που καλείται να εξετάσει το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου είναι η εξόφληση του ρωσικού δανείου. Το οποίο είχε πάρει η Κύπρος εν μέσω δημοσιονομικής θύελλας το 2011 και πριν την είσοδό της στο μνημόνιο.

Μια δόση αναμένεται να πληρωθεί το 2019, με το ποσό να υπολογίζεται στα €778 εκατ, η επόμενη δόση είναι το 2020 και η τελευταία το 2021 με το ίδιο ποσό (το σύνολο του δανείου ήταν €2,5 δισ.) ενώ μετά σειρά παίρνει η αποπληρωμή των €7,2 δισ., του μνημονίου.

Το κυπριακό ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολόγου, που να χρησιμοποιηθεί για εξόφληση αυτού του ρωσικού δανείου, με τον ίδιο τον Χάρη Γεωργιάδη να μην το αποκλείει.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως εξετάζεται το ενδεχόμενο και πιθανώς πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις», ανέφερε. Το θέμα πάντως σχετίζεται και με την έξοδο της Κύπρου στις αγορές.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές υποχώρησαν ακόμη χαμηλότερα, με την απόδοση του 10ετους να κυμαίνεται κάτω από 1,4%, ενώ το επιτόκιο του -ρωσικού δανείου είναι 2,5%.  Ήδη έχει αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου με την καταβολή δύο δόσεων ετησίως, με το υπόλοιπο του δανείου να βρίσκεται στο €1,57 δις ./ibna