Η Ελληνική βουλή εγκρίνει την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων

Η Ελληνική βουλή εγκρίνει την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων

Ιστορική είναι η αυριανή ημέρα για το Ελληνικό κοινοβούλιο καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και το βράδυ θα εγκρίνει ψήφισμα, που ισοδυναμεί με την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν της έγκρισης του ψηφίσματος, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

“Είναι ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση, την οποία η Βουλή δεν μπορεί παρά να την εκπληρώσει”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Όπως εξήγησε,  οι διεκδικήσεις είναι ενεργές όλα αυτά τα χρόνια, δεν ανεστάλησαν ποτέ κάτι που κατέστη σαφές σε όλες τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.

Διευκρίνισε, μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις ότι η καθυστέρηση από την έκδοση του σχετικού πορίσματος πριν από δύο χρόνια από την επιτροπή μέχρι την αυριανή συνεδρίαση οφείλεται στο ότι δεν ήθελε η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση, μέσα στην κρίση και έως ότου λάβουν τέλος οι μνημονιακές υποχρεώσεις, να επιχειρηθούν συμψηφισμοί με τα χρέη της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος./ibna