Η αντιπολίτευση απορρίπτει το κάλεσμα σε συνομιλίες από την πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σερβίας

Η αντιπολίτευση απορρίπτει το κάλεσμα σε συνομιλίες από την πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σερβίας

Η Συμμαχία για τη Σερβία (SZS), μείζων αντιπολιτευτική ομάδα, δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Maja Gojkovic (φωτογραφία), σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Η SZS υπενθύμισε ότι κατά τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι το Σάββατο, προσέφεραν διάλογο στην κυβέρνηση για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιες εκλογές καθώς και για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο δε μπορεί να συζητηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων στο νομοθετικό σώμα, όπως είπαν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης «γελοία».

Η αντιπολιτευόμενη ομάδα δήλωσε επίσης ότι η «Συμφωνία με τον λαό», ένα έγγραφο που έχουν διακηρύξει νωρίτερα φέτος, τους υποχρεώνει να μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο.

Η Gojkovic κάλεσε όλους τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων στις συνομιλίες την Τρίτη.

Η Marinika Tepic, βουλευτής της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η πρόσκληση της Gojkovic ήταν αποτέλεσμα της πίεσης από τις διαδηλώσεις που διεξάγονται στη Σερβία από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με όσα είπε η Tepic, η Maja Gojkovic προσπάθησε να επιδείξει δήθεν καλή θέληση προτείνοντας διάλογο. Αποκάλεσε την πρόεδρο του κοινοβουλίου ως «τη δημιουργό της βίας κατά των βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση». Η Tepic υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της Gojkovic εδώ και δύο χρόνια.  «Αυτή η κίνηση της Gojkovic μοιάζει με φάρσα», δήλωσε η Tepic στο N1 TV.

Η Tepic δήλωσε ότι η αντιπολίτευση «επιδιώκει να διεξάγει διάλογο (εντός του κοινοβουλίου) παρά την παραβίαση όλων των κοινοβουλευτικών κανόνων και εθίμων (από την Gojkovic)».  «Η αποπομπή της Maja Gojkovic αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στο κοινοβούλιο», εξήγησε.

Η Gojkovic μπορεί να συμμετάσχει στον διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά μόνο ως μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Ο διάλογος θα πρέπει να επικεντρωθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών και στη «Συμφωνία με τον λαό».

Ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic δήλωσε νωρίτερα ότι η αντιπολίτευση είναι πολύ αδύναμη για να επιβάλει τελεσίγραφα.

Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, η αντιπολίτευση θα πρέπει να ριζοσπαστικοποιήσει τον αγώνα της, κατέληξε η Tepic.