Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Radev για το Γκάμπροβο: «Η οργή του κόσμου είναι κατανοητή»

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Radev για το Γκάμπροβο: «Η οργή του κόσμου είναι κατανοητή»

Ολόκληρες γενιές της Βουλγαρίας έχουν μεγαλώσει με ένα αίσθημα ατιμωρησίας, με αποτέλεσμα αυτή την αυθαιρεσία, και ο θυμός του λαού είναι κατανοητός, δήλωσε ο Πρόεδρος Roumen Radev σχολιάζοντας την κατάσταση στο Γκάμπροβο, με τις διαμαρτυρίες εναντίων των Ρομά που ανά περιόδους γίνονται βίαιες.

Οι διαμαρτυρίες στην κεντρική βουλγαρική πόλη άρχισαν αφού κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει τρεις άντρες της εθνότητας των Ρομά να χτυπούν έναν βοηθό καταστήματος.

Ο Radev, συχνός επικριτής της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η ανομία, που αποτελεί και ένα γενικευμένο πρόβλημα στη χώρα.

“Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν δύο παράλληλες προσεγγίσεις γι’ αυτό το θέμα: η πρώτη είναι μια ασυμβίβαστη και ισχυρή εφαρμογή του νόμου, η δεύτερη, πολύ σημαντική και στρατηγική προσέγγιση είναι η καταπολέμηση των κοινωνικών αιτιών που οδηγούν στο έγκλημα – χαμηλή εκπαίδευση και έλλειψη απασχόλησης , μιας αίσθησης ευθύνης προς την κοινωνία”, δήλωσε ο Radev.

Αναφορές στις 15 Απριλίου ανέφεραν ότι η κατάσταση στο Γκάμπροβο εξομαλύνονταν σταδιακά, με μία ισχυρή αστυνομική παρουσία να παραμένει στην πόλη. Λίγες μέρες νωρίτερα, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση έβαλαν φωτιά σε δύο σπίτια όπου ζούσαν Ρομά.

Κάτοικοι της πόλης έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν υπογραφές με μια σειρά αιτημάτων προς τις αρχές.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι η ύπαρξη γραφείου εισαγγελίας και η παρουσία της αστυνομίας σε σημεία της πόλη που δημιουργούνται προβλήματα, αποτελεσματικά μέτρα κατά των παραβατών, ταχεία διαδικασία σε περιπτώσεις χουλιγκανισμού και εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τους Βούλγαρους πολίτες.

Ενώ η διαδήλωση το Σάββατο κορυφώθηκε σύμφωνα με αναφορές με 2000 ανθρώπους, αφού πολλοί προερχόταν από άλλες περιοχές της Βουλγαρίας, η διαμαρτυρία το βράδυ της Δευτέρας περιλάμβανε περίπου 50 άτομα.

Περιοδικές εκρήξεις εντάσεων σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις μεταξύ Βουλγάρων και μελών της μειονότητας των Ρομά της χώρας. Το επεισόδιο του Γκάμπροβο εκτυλίσσεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου των επικείμενων ευρωεκλογών στη Βουλγαρία στις 26 Μαΐου και των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο./ibna