Ο Έβρος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ενεργειακή μετάβαση

Ο Έβρος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ενεργειακή μετάβαση

Η Ενέργεια είναι στο επίκεντρο για την περιοχή του Έβρου, η οποία μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, χάρη στους αγωγούς φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας πρωτοποριακό τον νομό, εκτιμώντας πως «μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή μετάβαση που βιώνει η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που περιλαμβάνει και την γεωθερμία», έναν τομέα στον οποίο «η Αλεξανδρούπολη είναι  πρωτοποριακή».

Ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με στόχο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού στόχου ώστε «το 2030 σχεδόν το 60% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ».

«Εμείς πρακτικά έχουμε τελειώσει την νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο, τα εργαλεία. Φτιάξαμε καινούριο νόμο για την γεωθερμία, έχουμε πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, αλλάξαμε τους κανόνες των εγγυημένων τιμών που δίναμε παλιά στις ΑΠΕ και τώρα όλα γίνονται με διαγωνισμούς, θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες. Το δεύτερο που κάναμε πριν από 20 μέρες, είναι ότι αυξήσαμε πολύ την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, πενταπλασιάσαμε δηλαδή την δυνατότητα με την οποία μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία να παράγει ενέργεια, με φωτοβολταϊκά εξαιρώντας και διατηρώντας αυστηρά την απαγόρευση να είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Άρα σε όλες τις άλλες κατηγορίες γης λέμε ναι όχι όμως σε γη υψηλής παραγωγικότητας» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός./ibna